Forskning i tarmmikrobiomet på KU FOOD – sundhed og sygdom

Ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet (KU FOOD) forskes i tarmmikrobiomet (tarmfloraen) i forhold til både sundhed og sygdom. Der er meget, vi spiser, som kroppen ikke umiddelbart kan nedbryde. Vi er derfor afhængige af, at vores tarmmikrober, nedbryder føden for os, så vi kan trække energien ud af maden.

De grundlæggende årsager til, at vi er interesserede i tarmmikrobiomet, er at forstå fødevarer og deres ernæringspotentiale i kroppen samt forstå hvordan samspillet mellem vores kost og tarmmikrober påvirker sundhed og sygdom. De mikrober, vi har i vores tarm, er også vigtige for ”uddannelsen” af vores immunsystem, ligesom de beskytter os mod sygdomsfremkaldende mikroorganismer, producerer forskellige vitaminer og omdanner en masse komponenter fra vores kost til bioaktive stoffer.

I slutningen af 00’erne begyndte forskningsverdenen for alvor at interessere sig for tarm-mikrobiomet, fordi man fandt ud af, at ubalance i tarm-mikrobiomet kan være årsag til en række sygdomme, bl.a.: overvægt, metabolisk syndrom, type-2 diabetes, type-1 diabetes og inflammatorisk tarmsygdom – og listen fortsætter. Efter disse opdagelser skiftede dele af forskningen i retning af at forstå, hvordan man bevarer balancen i tarm-mikrobiomet, hvad der egentlig er normalen, samt hvordan vi aktivt kan påvirke tarm-mikrobiomet.

Uden forståelse af tarm-mikrobiomet og dets funktion, vil vi mangle en dybdegående forståelse af, hvordan fødevarer fungerer i mennesker. Hvis vi vil forstå, hvilken indflydelse det har på os mennesker, når vi sætter et måltid eller en fødevare sammen, skal vi med andre ord vide, hvad tarm-mikrobiomet betyder for sundhed og sygdom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vil du vide mere om vores forskning i tarmbiomet og relaterede sundheds-effekter?
Så kontakt professor Dennis Sandris Nielsen (
dn@food.ku.dk) og
Lektor Morten Arendt Rasmussen (
mortenr@food.ku.dk)