24. juni 2020

Status over planteproteinforskningen på KU FOOD

Fremtidens fødevarer

En ny rapport handler om, hvordan forskerne på KU FOOD arbejder med at skabe fremtidens bæredygtige fødevarer, baseret på planteproteiner. Rapporten dannede baggrund for en digital masterclass "De bedste danske planteproteiner", som kan ses online via denne artikel. 

Titlen på rapporten, der gør status over planteforskningen på Institut for Fødevarevidenskab (KU FOOD), er "Fremtidens plantebaserede fødevarer". Den er udarbejdet af Danish Food Innovation og Food & Bio Cluster Denmark i samarbejde med KU FOOD.

Rapporten var udgangspunktet i den digitale masterclass "De bedste danske planteproteiner", der blev afholdt den 23. juni 2020 af Danish Food Innovation. Her fortalte professor i plantebaseret fødevarebiokemi Poul Erik JensenKU FOOD, om den forskning, der skal skabe fremtidens udbud af bæredygtige, plantebaserede fødevarer til forbrugerne. (Rapporten kan downloades længere nede i artiklen, ligesom der også er et link til det afholdte webinar). 

Rapportens introduktion til emnet:

Verden er udfordret på fødevareområdet. Der er brug for flere fødevarer og en bæredygtig produktion. Fødevarer bidrager i dag meget til klimabelastningen 􏰀 med ca. 20% af den totale globale CO2 emission (FAO, 2016). Produktion, forarbejdning og forbrugeraccept af planteprotein er og vil være et vigtigt element i fremtidens fødevareproduktion, da det især er produktion af animalsk protein, der belaster vores klima. For at sikre sundheden af den voksende befolkning globalt og minimere klima-aftrykket er det essentielt at ændre kosten fra animalsk domineret til at lade flere plantebaserede proteiner indgå. Det øgede indtag af planteprotein skal både tænkes ind i det hele måltid, men også når det gælder proteiner som fraktioner i forarbejdede fødevarer (EAT-Lancet Commission, 2019). Internationalt er der fokus på bæredygtige fødevarer. Således indgår fødevaresystemet i hele otte af FN's 17 verdensmål (United Nations, 2015). Disse drejer sig om at mindske sult, øge sundhed og trivsel, skabe ligestilling mellem kønnene, mindske ulighed, skabe ansvarligt forbrug og produktion, øge klimaindsatsen, beskytte livet i havet og beskytte livet på land. Dette kræver nye, sunde, plantebaserede fødevarer, som forbrugerne vil spise. En nylig undersøgelse fra Coop af flere end 1000 danskeres mad-og måltidsvaner viser, at halvdelen af de adspurgte i en eller anden grad ønsker at spise mindre kød, end de gør i dag. Knap en tredjedel af de adspurgte siger, at det skyldes hensyn til klima og miljø og en tredjedel siger, at det skyldes hensyn til sundhed (Coop Analyse, 2019). 

Læs mere om forskningsområdet Planter og bryggeri på KU FOOD

Se den digitale masterclass med KU FOOD professor Poul Erik Jensen "De bedste danske planteproteiner"

Emner