22. april 2015

Forskningssamarbejde optimerer svineslagteri

Erhvervssamarbejde

Et nyt måleinstrument, bacon-pistolen Nitfom, kan optimere svineslagterierne. Instrumentet er udviklet i et frugtbart samarbejde mellem universitet og industri. Direktør Henrik Andersen fortæller om forløbet og perspektiverne.

Med det nye måleudstyr har slagterierne mulighed for at skabe en konstant produktkvalitet, fordi man på få sekunder kan måle kvaliteten af hver enkelt slagtekrop, mens den befinder sig på produktionslinjen.

For otte år siden begyndte nogle medarbejdere fra instrumentvirksomheden Carometec og nogle forskere fra Institut for Fødevarevidenskab (FOOD) på Københavns Universitet at samarbejde. Målet var at forenkle en af svineslagteriernes besværlige og dyre processer: At bestemme fedtkvaliteten af slagtekroppen – en viden som er afgørende for anvendelsen og dermed også værdien.

”For os betyder det, vi har fået et ekstra ben at stå på i forhold til de produkter, vi har haft indtil nu, og det kan løfte os omsætningsmæssigt, så vi får en stærkere forretningsmodel,” siger direktør for Carometec, Henrik Andersen.

Instrumentbyggere og kemometrikere

Carometec har en omfattende viden om instrumentbyggeri og svineslagteri, mens kemometrikerne på Institut for Fødevarevidenskab (FOOD) bl.a. har en omfattende viden om fødevareanalyser på biologisk materiale – i dette tilfælde slagtekroppen.

Direktør for Carometec, Henrik Andersen.

”Det har også været en fordel, at forskningssektionen for Spektroskopi og Kemometri på Københavns Universitet har en meget høj status rundt om i verden. Det er en velkendt styrkeposition for universitet, ligesom man rundt om i verden også godt ved, at vi har en styrkeposition, når det gælder måleteknisk udstyr til svineslagterier,” siger Henrik Andersen. Samarbejdet har været intenst og har resulteret i, at en lektor fra FOOD nu arbejder hos Carometec, mens en tidligere Carometec-medarbejder nu er ansat på Københavns Universitet.

Banebrydende produktudvikling kalder på samarbejde

”Hvis man vil forlænge verden med brædder, har man ikke brug for at samarbejde med et universitet. Men hvis man vil skabe et helt nyt produkt, som virkelig forandrer noget, kan det være en god vej at gå,” siger Henrik Andersen.

Carometec er en mellemstor virksomhed, der sælger måleudstyr til fødevareindustrien og er verdensførende indenfor udbytte management og kvalitetskontrol-udstyr til svine- og okseslagterier.

Det nye instrument, Nitfom, kan på tre sekunder måle fedtkvaliteten på svineslagtekroppen, mens den befinder sig på slagteriets produktionslinje. Dermed erstatter instrumentet en dyr og besværlig måling, der tidligere kun kunne foregå i laboratoriet.

Nye muligheder kræver nye forretningsgange

I øjeblikket tester nogle af virksomhedens kunder rundt om i verden det nye måleinstrument, mens der også er solgt nogle stykker.

”Vi har rullet produktet ud omkring årsskiftet, og det har en lang indtrængningstid, fordi det er noget, ingen har haft før. Når du skaber et banebrydende produkt, skaber du også nogle forhold, som de virksomheder, der bruger produktet, ikke skulle tænke på i går. Men produktet er en mulighed som især amerikanske slagterier har ønsket sig, og vi tror, at fedtmåleren Nitfom med tiden vil blive standardudstyr,” siger Henrik Andersen. 

Emner