Karsten Olsen modtog Science Formidlingspris 2014
Luften var tyk af lykønskninger og duften fra videnskabelige julegodter, da lektor Karsten Olsen fik overrakt Science Formidlingspris af dekanen for Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, John Renner Hansen.
Motiveringen var bl.a., at lektor i fødevarekemi Karsten Olsen sammen med studerende fra foreningen Gastronomisk Legestue udbreder fødevarevidenskaben til befolkningen. John Renner Hansen overdrog Karsten en kæmpecheck på 25.000 kroner samt vandrepokalen ”Den gyldne megafon”, som den 54-årige lektor nu kan placere hjemme på kaminhylden i det kommende år.
”Du rykker ud med de 50 opfindsomme studerende i foreningen Gastronomisk Legestue, som du har en meget stor andel i. Men I rykker ikke ud på den samme kommandoagtige måde som Ramsey og hans problemknusere gør det. I svinger jeres eksperimentelle grydeske i mere harmoniske toner, når I fx optræder på Roskilde Festival, ved Kulturnatten, på Food Festival og mange, mange andre steder,” sagde John Renner Hansen.
Megafonen er i gode hænder
Gastronomisk Legestues medlemmer er studerende fra Institut for Fødevarevidenskab, som i fritiden udvikler innovative opskrifter på mad, der pirrer smagsløgene og bliver fremstillet med fokus på bl.a. madens kemi. Gruppen bliver med Karsten Olsen som det faste ankerpunkt løbende hyret til at lave og uddele smagsprøver på videnskabelig mad ved forskellige events.
”Jeg ved, ”Den gyldne megafon” er i gode hænder hos dig. Du er kendt som en beskeden og ydmyg mand, som ikke vil bruge megafonen til at råbe op i tide og utide, men til at gøre din relevante formidling af vigtige pointer endnu tydeligere. Tillykke med prisen. Den har du mere end fortjent,” sagde John Renner Hansen, der også roste Karsten Olsen for hans indsats med at udbrede kendskabet til fødevarevidenskaben via DR-programmet Madmagasinet.
Emner
Relaterede nyheder
Videnskabelige julegodter
Dej: 3 Wienerbrød, 1 æg, 1 dl vand, 5 g kanel (Stødt), 1 g ingefær (Stødt), 1 g nelliker (stødt), 1-2 dl mel.
Blend det hele undtagen mel i en foodprocessor. Bind dejen sammen med melet.
Sæt på køl og lad den sætte sig i ½ time. Rul ud med mel på bordet til en tynd tærtedej og bag i 10-15 minutter ved 180 grader på en bageplade. Stik ud med hjerteforme mens dejen stadig er varm og køl ned. Ellers skær i firkanter a 5x5cm
Appelsin-chokolade-mousse: 75 g sukker, 1 chili (skåret ud, minus kerner), 150 g blodappelsinsaft, 120 g (6 stk) pasteuriserede æggeblommer, 200 g hakket, mørk chokolade, 375 g fløde.
Varm sukker og blodappelsinsaft op med udskåret chili indtil sukkeret er opløst (varmes til ca. 50 grader). Hæld massen over æggeblommerne under omrøring med piskeris og kom massen tilbage i gryden. Rør under svag varme til massen bliver tyk og cremet og når 75 grader. Hæld den lune masse over chokoladen og rør indtil konsistensen er helt glat. Køl af til stue temperatur. Si den i piskefløden og bland forsigtigt. Stil kort på køl, før massen kommes på sifonflaske og er klar til brug.
Honning crunch: 50 g mandler, 75 g honning, 75 g sukker.
Rist mandler. Sæt til side. Smelt sukker og honning på en pande uden at røre. Når det begynder at blive karamelliseret, tilsæt mandler og hæld ud på en bageplade. Hak groft.
Fordel mousse og crunch på hjerterne.