6. april 2020

Ny Tv-serie: De unge forskere og maden

Tv-serie

TV2/Lorry bringer en Tv-serie om 3 unge fødevarestuderende/fødevareforskere fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet (KU FOOD), der på hver deres måde arbejder med at udforske maden, og hvordan den påvirker os.

Torben Sølbeck Rasmussen i laboratoriet på KU FOOD

Se De unge forskere og maden på TV2/Lorry

Læs mere om Tv-serien i en artikel skrevet af Nanna Holst fra TV2/Lorry

Watch the TV-series with English subtexts

Se intro til Tv-serien

Afsnit 1 - Kan smag være med til at redde verden? Vi følger Nicoline Rosenvold, mens hun og tre andre studerende skal præsentere deres nyudviklede alkoholfri drikke for Carlsberg. Hun fortæller om vores fem grundsmage og om smagens dynamik. Nicoline er i gang med at skrive speciale under kandidatuddannelsen i Fødevareinnovation og sundhed på Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet (KU FOOD). På uddannelsen beskæftiger de studerende sig bl.a. med sensorik (videnskaben om sanserne), herunder den betydning smagen har på befolkningsplan. 

Afsnit 2 - Daniel sætter strøm til mælken: Man varmebehandler mælken ved pasteurisering for at undgå bakterier, som kan gøre os syge. Men pasteuriseringen går ud over vitaminer, proteiner og smag. Derfor forsøger Daniel Munk som en del af hans ph.d.-afhandling ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet (KU FOOD) at gøre råmælken sikker at drikke ved at give den 20.000 volt strøm i stedet for. Men videnskabens veje kan også være uransagelige... 

Afsnit 3 - Kan virus fra lort gøre os tyndere?: Ph.d.-studerende Torben Sølbeck Rasmussen arbejder i et laboratorium på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet (KU FOOD), som bliver kaldt for "Poop Lab". Her laver han et lorte-ekstrakt af virusser fra tynde mus, som han håber kan gøre tykke mus tyndere. Hvis behandlingen lykkes og senere kan overføres til mennesker, har det et kæmpe potentiale. Selvom vi ved, at tarm-mikrobiomet har stor indflydelse på en lang række sygdomme, bruges fækal transplantation fra en rask donor til en syg modtager i dag kun i begrænset omfang, da der kan være nogle risici. Den nye tilgang fjerner en del af risikoen, og det er håbet, at metoden med tiden kan udvikles til en fuldstændig sikker behandling. S

Tv-serien er optaget på Institut for FødevarevidenskabKøbenhavns Universitet (KU FOOD), som også har produceret Tv-serien.

Premiere på TV2/Lorry's Kanalen - man kan også streame afsnittene via linkene nedenfor:

1. afsnit den 6. april 2020, kl. 21:50

2. afsnit den 13. april 2020, kl. 21:50

3. afsnit den 20. april 2020, kl. 21:50

Emner