15. maj 2019

Forskning i felten på Madens Folkemøde 2019

Madens Folkemøde 2019

Fødevarevidenskaben nåede ud til alle afkroge af fødevaresystemet på det første Madens Folkemøde på Lolland-Falster i maj 2019. Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns universitet (KU FOOD) og forskningsprojektet Smag for Livet kom i kontakt med borgere med en almen interesse for mad, foodies, forskere og undervisere fra andre fødevareuddannelser, potentielle studerende, iværksættere, interesseorganisationer og mange flere. Det blev til forskning på stedet via test-smagninger, og der blev talt og diskuteret en masse om blandt andet madens smag, og om hvordan fødevarerne påvirker vores sundhed. 

Se video med professor i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation Ole G. Mouritsen, der fortæller om, hvor svært mange af os har om at sætte beskrivende ord på smagsoplevelser. Videoen varer ca. 1 minut. 

"Vi var på madens folkemøde med 15 forskere samt 30 studerende, som fik mulighed for at komme i kontakt med alle afskygninger af fødevaresystemet, ligefra den almindelige forbruger til virksomheder, foodies og start-ups, der interesserer sig for bæredygtig fødevareproduktion. Og udover at fungere som mødested for interessenter i fødevaresystemet, var der også rig mulighed for at alle kunne lære noget nyt om maden," siger leder af Institut for Fødevarevidenskab (KU FOOD), Anna Haldrup, der selv var til stede den 10. og 11. maj, hvor folkemødet blev afholdt.

En af KU FOOD-forskerne var professor Dennis Sandris Nielsen, der for mere end 100 tilhører fortalte om, hvordan sammensætningen af tarmfloraen hænger sammen med maden, vi spiser, og med vores sundhed. 

Professor i mikrobiel biodiversitet og funktionalitet i fødevarer og sundhed, Dennis Sandris Nielsen, taler på Madens Folkemøde 2019. Foto: Rikke Pape Thomsen

"Der var masser af spørgsmål til den forskning, Dennis Sandris Nielsen fortalte om, og mange kom op til ham bagefter for at høre mere. Vi benyttede også lejligheden til at forske direkte blandt publikum, hvor studerende arrangerede smagstest af både blæksprutter og drinks baseret på mæsk, som er et affaldsprodukt fra ølproduktion. Det er viden, der kommer til at indgå direkte i nogle af vores forskningsprojekter," siger Anna Haldrup, der glædede sig over en god førsteudgave af Madens Folkemøde

Forskningsprojektet Smag For Livet forbereder et forbrugerstudie på folkemødet.

KU FOOD og forskningsprojektet Smag for Livet stod for en række events, som du kan læse mere om her