14. februar 2020

Spil jer til mere mod på frugt og grønt med Smagsriget-spillet

Øvelse

En ny forskningsgennemgang viser, at det virker at spille særlige spil, hvis man gerne vil give børn mere mod på frugt og grønt. Prøv "Smagsriget" - et gratis spil, I selv kan printe ud og spille.

Design af Anna Skouw Nielsen

Denne artikel er originalt udgivet på smagforlivet.dk. Af Eva Rymann.

Spil, der er udviklet til formålet, kan motivere børn til at spise mere af det grønne og øge børnenes viden om forskellige slags grøntsager og frugt. Samme effekt har såkaldt gamification -  aktiviteter, som ikke er spil, men hvori der indgår elementer fra spil, såsom pointsystemer, forskellige levels, tidspres og ranglister.

Smag for Livet tilbyder nu "Smagsriget", som er et specialdesignet spil med afsæt i forskningen på området. Spillet er udviklet af smagsambassadør Sigrid Skouw Nielsen og Anja Suldrup Rasmussen, cand.scient.'er i fødevareinnovation og sundhed fra Københavns Universitet i samarbejde med lektor Annemarie Olsen, Smag for Livet.

På siden her kan I downloade spilleplade, kort og spilvejledning til "Smagsriget" - lige til at printe ud og spille.

Smag på hemmelige frugter og grøntsager

"Smagsriget" foregår i et kongerige, hvor der skal være fest på slottet. Spillerne skal hjælpe kokken med at samle grøntsager og frugt til festmiddagen, og det foregår bl.a. ved at finde på kreative retter og smage på seks forskellige hemmelige frugter og grøntsager undervejs. Vinderen bliver mesterelev hos kokken på slottet.

Ingredienserne til spillets hemmelige smagninger vælger I fra jeres eget køkken eller måske på en indkøbstur.

Annemarie Olsen har, sammen med forskerkolleger på Københavns Universitet, lavet det første større overblik over den forskning, der findes om effekten af spil og gamification, som har til formål at påvirke børns spiseadfærd. Forskerne har gennemgået 43 studier fra hele verden og offentliggjort resultatet i det videnskabelige tidsskrift Food Quality and Preference: Det viser sig, at de fleste af disse specialdesignede spil og aktiviteter godt kan motivere børnene til at spise mere frugt og grønt.

”Hvis du lærer at spise mere frugt og grøntsager som barn, ved vi, at denne adfærd vil fortsætte ind i voksenlivet. Derfor er det vigtigt at blive klogere på, hvordan vi kan ændre folks spisevaner allerede i barndommen. Og her tyder det altså på, at spil kan være et nyttigt redskab,” siger lektor Annemarie Olsen, Smag for Livet.

"Smagsriget" er udviklet af Sigrid Skouw Nielsen og Anja Suldrup Rasmussen i samarbejde med lektor Annemarie Olsen, Smag for Livet, Københavns Universitet.

Tegninger og grafikker er lavet af Anna Skouw Nielsen, og Smag for Livets læremiddelredaktør, cand. pæd. Cathrine Terkelsen har hjulpet med didaktiske overvejelser. Spillet vil senere blive didaktiseret til undervisningsbrug.

Emner