Beverage Day samlede drikkevare-folk til inspiration i væskens tegn
I disse år sker der en enorm udvikling i drikkevareindustrien, hvor smage, gærtyper, lokale råvarer og brygmetoder udforskes for at udvikle nye, spændende drikkevarer til forbrugerne. For at styrke udviklingen og dele viden mellem erhverv og videnskab blev den første ”Beverage Day” afholdt på Institut for Fødevarevidenskab (FOOD) ved Københavns Universitet i en hede, der fik kildevandet til at glide ned i en fart.
Leder af Institut for Fødevarevidenskab, Anna Haldrup, bød de 200 gæster velkommen og præsenterede nogle af FOODs kompetencer for gæsterne, der kom fra drikkevareindustrien, herunder bryggerier, vin- og ciderproducenter samt fra egen hjemmebane repræsenteret ved forskere og fødevarestuderende.
”Når det gælder mikrobiologien i drikkevarerne beskæftiger FOOD sig fx med gær og fermentering, og kompetencerne samles også omkring smag med aromaanalyser, sensorik og gastronomi. Instituttet har derudover fokus på dataindsamling og udnyttelse, herunder fx optimering af produktionerne med henblik en øget bæredygtighed og indtjening i virksomhederne,” sagde Anna Haldrup.
”I Danmark har vi 197 bryggerier, hvilket er flest bryggerier per indbygger i Europa, og mange bryggerier er repræsenteret her i dag. Vi er også førende inden for ”beer innovation” og alene sidste år kom der 1622 nye øl på det danske marked,” fortalte direktør i Bryggeriforeningen og formand for bestyrelsen for Den Skandinaviske Bryggerhøjskole, Niels Hald. Han glædede sig samtidig over den videndeling, som foregår i hverdagen, når det gælder uddannelsen af fremtidens bryggere, der sker i et samarbejde mellem Den Skandinaviske Bryggerhøjskole og FOOD.
Derudover bød dagen på en lang række indlæg, der gav et indblik i både forskernes og virksomhedernes dagligdag. Se programmet her.
Vi skal komme mere i øjenhøjde med hinanden
FoodNetwork, der finansierede dagen via projektet Styrkelse af Videnbroerne, var blandt andet repræsenteret ved Dorthe Trabjerg Hansen. Styrkelse af Videnbroerne handler netop om at skabe et forum for videndeling mellem universiteter og fødevarevirksomheder, og FoodNetwork var facilitator på en fælles diskussion om, hvordan især mindre virksomheder bedst samarbejder med universiteter.
Fra virksomhedernes side efterlyste man, at universitetet mere proaktivt informerer om mulighederne for samarbejde – fx at knytte en studerende til virksomheden. Debatten viste, at kontakten både kan styrkes fra universiteternes og virksomhedernes side. En repræsentant fra et større bryggeri fortalte fx, at praktikforløb ofte strækker sig over et stramt tidsmæssigt forløb, der ikke altid passer til virksomhedens projekt, mens en studerende omvendt pegede på, at nogle virksomheder kunne blive skarpere på at forme indholdet, evt. i samarbejde med universitetet.
Både Anna Haldrup og Dorthe Trabjerg Hansen inviterede virksomhederne til at henvende sig direkte med henblik på fremtidige samarbejder i alle afskygninger og lovede i givet fald, at kanalisere henvendelserne i den rigtige retning. Det blev et godt møde på en varm dag, og muligheden for en gentagelse til næste år står åben – måske i sammenhæng med ølfestivalen i København blev det forslået – som det også var tilfældet i år.
Læs mere om at samarbejde med universitetet.
Emner
Relaterede nyheder
Kontakt
Leder af Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet, Anna Haldrup, anna.haldrup@food.ku.dk
eller
Kommunikationsmedarbejder ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet, Lene Hundborg Koss, lene.h.koss@food.ku.dk
Uddannelsen til brygger
KU FOOD og Den Skandinaviske Bryggerhøjskole (SBH) har siden 2010 samarbejdet om at udbyde en specialisering i Ølvidenskab som en del af kandidatuddannelsen Food Science and Technology. Ved at kombinere specialiseringen med 6 mdrs praktik kan man få tildelt titlen brygmester af SBH. Undervisningen foregår på KU og og indeholder en række dedikerede kurser i bryggeriteknologi og –videnskab. KU FOOD vil i 2018 investere i et nyt pilotbryggeri, som vil give de brygstudrende væsentligt forbedret praktisk undervisning i bryggeriteknologi.