30. august 2016

Nudging af fødevarer kan få os til at spise sundere

Nudging

Hvad vi vælger at spise til frokost i kantinen og købe ind til aftensmaden afhænger bl.a. af, i hvilken rækkefølge fødevarerne bliver præsenteret for os, og hvor let vi kan få fat i dem. Det konkluderer en forskergruppe efter en gennemgang af eksisterende forskning i nudging af fødevarer. Forskerne forventer, at nudging af sund mad i kantiner, supermarkeder m.m., bliver et vigtigt tema på sundhedsdagsordenen i de kommende år.

Kan man påvirke på vores valg af fødevarer blot ved at præsentere maden i kantinen i en anden rækkefølge og gøre det vanskeligere at få fat på de usunde fødevarer i supermarkedet? Ja, det kan man, siger forskerne bag undersøgelsen, der viser, at nudging har potentiale, når det gælder om at få os til at vælge den sunde mad. 18 forskningsprojekter er inkluderet i gennemgangen, hvoraf 16 viser en positiv effekt.

"Undersøgelsen bekræfter vores forventning om, at der er meget få videnskabelige artikler, der handler om nudging af sunde fødevare-valg ved at ændre på placering og rækkefølge. Vi har også fået bekræftet, at nudging af sund mad i kantiner, supermarkeder og andre steder, hvor vi udvælger vores mad, kan få os til at spise sundere," siger lektor ved Institut for FødevarevidenskabKøbenhavns Universitet, Federico J. A. Perez-Cueto.

Udstrakt brug af nudging i den private sektor

Nudging handler om at foretage strategiske ændringer i miljøet, der ændrer folks adfærd på en forudsigelig måde, uden at forbyde noget eller ændre væsentligt på økonomiske incitamenter. Men den videnskabelige dokumentation om nudging af fødevarer med henblik på sundere spisevaner er sparsom.

"I fødevaresektoren er nudging i mange år blevet brugt til at promovere bestemte produkter overfor forbrugerne, fx ved at placere dem i målgruppens øjenhøjde. Spørgsmålet er, om vi tilsvarende kan bruge denne enkle og billige metode til at flytte folks adfærd i en mere sund retning,” siger Federico J. A. Perez-Cueto.

Studier tyder på, at selv små landvindinger i retning af sundere spisevaner betyder noget i forhold til en befolknings sundhed og forventede levetid.

"Nogle vil begynde at spise mere grønt. Nogle vil gå fra nul til én portion grønt om dagen, og det vil bidrage til en forøget sundhed på den lange bane. Studier fra den medicinske verden har vist dette – spørgsmålet er så, hvordan resultaterne kan omsættes til catering-branchen og detailhandlen med fødevarer. På baggrund af vores resultater, foreslår vi, man ændrer på placeringen af de sunde fødevarer – fx grønsager – der skal frem i første række. Og tilsvarende gør det vanskeligere for forbrugerne at nå de produkter, man bør være mere mådeholden med, fx stærkt forarbejdede animalske fødevarer," siger Perez-Cueto.

Nudging af sunde fødevarer i de kommende år

Forskerne forventer, at nudging af sund mad bliver et vigtigt emne i fremtiden.

"Der er allerede en vis aktivitet på området, og at få folk til at spise sundere bliver en af de kommende års udfordringer. Sammen med de store detailvirksomheder og fødevareindustrien, herunder fx kantiner, bliver vi nødt til at overveje, om fokus blot skal være at gøre, som man plejer – eller om det også skal handle om sundhed og helbred," siger Federico J. A. Perez-Cueto.

Han understreger, at nudging blot er ét redskab i værkstøjskassen.

"Hvis man vil have folk til at spise flere grøntsager, skal der mere til. Der er behov for politikker, anbefalinger og oplysningskampagner, men nudging kan bidrage til sundere spisevaner, og vi tror, at dette bidrag kan blive væsentligt," siger Perez-Cueto, der fremhæver, at der er brug for mere forskning på området.

 

Emner