In Vitro Digestion
Vi spiser mad for fornøjelsens skyld og/eller for at få de næringsstoffer, der er nødvendige som energiressource, til at opbygge kroppen eller for at forblive sunde. Den vigtige forbindelse mellem mad, næringsstofoptagelse og sundhed er mavetarmkanalen (gastrointestinal tract: GIT). Fordøjelsen starter allerede i munden, hvor maden nedbrydes, og fortsætter gennem GIT, hvor næringsstofferne frigives og optages. Men ikke alle typer af næringsstoffer frigives og absorberes på samme måde. Derfor er in vitro-fordøjelse (IVD) et nyttigt værktøj til at undersøge og forstå denne sammenhæng og en central faktor i udviklingen af sunde fødevarer.
Den ernæringsmæssige kvalitet er således en vigtig faktor i valg af fødevarer, især set i lyset af en voksende efterspørgsel efter nemme og sunde fødevarer. Men ernæringsværdien af sådanne fødevarer er ikke kun afhængig af næringsstofindholdet, men også af deres biotilgængelighed. Før de bliver biotilgængelige, skal næringsstofferne frigives fra fødevaren og nedbrydes yderligere i mavetarmkanalen for at blive klar til optagelse i kroppen. Mange forskellige faktorer afgør hvor effektivt GIT forbereder denne nedbrydning til den egentlige optagelse. Disse omfatter typen af råvare, forarbejdning af råvarer til fødevarer, fødevarens struktur og selve nedbrydningen i munden og i maven. Forståelse af de parametre, der er ansvarlige for fordøjelighed, er nødvendig for produktionen af fødevarer med høj næringsværdi.