31. maj 2022

KU FOOD på Madens Folkemøde 2022

Madens folkemøde

Madens Folkemøde har fokus på smag og grøn omstilling - emner som vi på KU FOOD dagligt beskæftiger os med i uddannelsen af fremtidens innovative medarbejdere, og i forskningsprojekter med små og store virksomheder om fremtidens fødevarer, så de bliver grønnere, sundere og mere smagsfulde. Derfor er vi med på Madens Folkemøde 2022, hvor vi glæder os til at møde forbrugere, samarbejdspartnere samt nuværende og fremtidige studerende.

Billede af Madens Folkemøde 2021
Foto: Madens Folkemøde

Madens Folkemøde samler madinteresserede fra hele Danmark til debatter, workshops, skuekøkkener, smagninger og samtaler med henblik på at blive klogere på maden - hvor den kommer fra, og hvordan vi skal spise fremover. Folkemødet afholdes d. 3.-4. juni på Engestofte Gods på Lolland, og Institut for FødevarevidenskabKøbenhavns Universitet (KU FOOD) deltager med en række forskere på Markscenen, i Samtalekøkkenet og Uddannelsesteltet.

”Som forskere ønsker vi at præsentere vores løsningsforslag, når det gælder den grønne dagsorden på fødevareområdet, og fortælle om hvordan vi ser på fremtidens måltider. Det udtrykker vi gennem samarbejder med virksomheder, studenterprojekter, men også ved begivenheder, hvor vi kommer helt tæt på forbrugerne, som f.eks. Madens Folkemøde,” siger lektor Karsten Olsen fra KU FOOD, der er ankerperson for instituttets videnskabelige indhold på folkemødet.

Temaet for instituttets bidrag på dette års folkemøde er smag.

”Vi beskæftiger os en hel del med at optimere smag og funktionalitet i de grønne proteiner fra både landjord og havområder. Vi skal nemlig sikre, at vores ingredienser og råvarer, udover at være bæredygtigt produceret, også fungerer, når vi skal tilberede dem, og at maden samtidigt smager rigtig godt. For maden kan jo kun være bæredygtig, hvis vi vælger at spise den, og det gør vi kun, hvis smagen er i orden, og maden virker indbydende,” siger Karsten Olsen. 

Se et udvalg af KU FOOD's programpunkter på folkemødet her:

Kan børn spille sig til smag for det grønne?

  • Hvornår: fredag d. 3. juni 13:00-13:30
  • Hvor: Markscenen

Kom og hør KU FOOD-professor Annemarie Olsen fortælle om, hvordan brug af spil og spilelementer kan inspirere børn til at spise mere frugt og grønt. Annemarie Olsen er en af forfatterne bag den populære bog Madmodige børn, der ønsker at udvikle børns madglæde og mod til at prøve ny mad. Det er nemlig de færreste børn, der spiser nok af det grønne, men ny forskning tyder på at spil kan motivere børn til at spise sundere. Læs mere om begivenheden her.

Mad og sundhed set fra dine tarme

  • Hvornår: lørdag d. 4. juni 16:00-16:30
  • Hvor: Markscenen

Hvilken betydning har tarmsystemet for vores sundhed? Bliv klogere på dette når KU FOOD-professor Dennis Sandris Nielsen taler på Madens Folkemøde d. 4 juni. Dennis Sandris Nielsen forsker i tarmmikrobiomets indflydelse på vores sundhed og udviklingen af kroniske sygdomme, som diabetes og astma. Hans talk på folkemødet vil også belyse, hvordan man ved at manipulere tarmmikrobiomet potentielt kan påvirke udviklingen af sygdomme. Læs mere om begivenheden her.

Hvordan skal vi spise havets grønt i fremtiden?

  • Hvornår: lørdag d. 4. juni 11:00-11:45
  • Hvor: Samtalekøkkenet

Kom med til lektor Karsten Olsens og forskningsassistent Marie Breum Larsens indlæg om tangarten søl, og hvordan den kan havne på danskernes tallerkener. I selskab af CEO for Aurelis Rasmus Bjerregaard, vil de fortælle om tangens mange gastronomiske egenskaber gennem fermentering, samt hvilke barrierer der kan være i anvendelsen af tang til fødevarer. Sidst men ikke mindst vil der være smagsprøver og mulighed for feedback fra tilskuerne. Læs mere om begivenheden her.

Fermentering – en Vestafrikansk genvej til kraftige smage i det plantebaserede køkken

  • Hvornår: lørdag d. 4. juni 13:00-13:45
  • Hvor: Samtalekøkkenet

Kom til paneldebat og hør KU FOOD forskere fortælle om, hvordan fermentering af proteinrige planter kan gøre plantebaseret kost endnu bedre. Klimaet kalder på flere plantebaserede fødevarer, men planter er ofte svære at fordøje. Gennem Vestafrikanske fermenteringsmetoder med Bacillus-bakterien kan man dog optimere plantebaserede produkter på både smag og næringstilgængelighed. Panelet består af Professor Dennis Sandris Nielsen, Professor Lene Jespersen, Postdoc Pernille Greve Johansen, PhD Emma Wiedenbein og PhD Tessa Canoy. Læs mere om paneldebatten her.

Når blåt er grønt: havets rolle i den grønne omstilling

  • Hvornår: fredag d. 3. juni 13:15-14:00
  • Hvor: Samtalekøkkenet

Hvordan kan havets dyrearter hjælpe den grønne omstilling på vej? Kom og hør Professor emeritus Ole G. Mouritsen (KU FOOD) fortælle om, hvordan bæredygtige fødevarer fra havet, som muslinger og tang, kan tilføre plantebaseret kost mere af den eftertragtede umami-smag. Ole G. Mouritsen vil i sit vidensoplæg tage deltagerne med under overfladen af den grønne omstilling, og belyse vigtigheden af at vi udnytter fisk og bløddyr fra havet til at gøre plantebaserede fødevarer endnu mere tiltalende. Læs mere om oplægget her.

Hvordan kan grønne madvaner være både velsmagende, bæredygtige og favne bredt?

  • Hvornår: fredag d. 3. juni 17:15-18:00
  • Hvor: Samtalekøkkenet

Kom og bliv klogere på umami-smagens rolle i den grønne omstilling, når postdoc Charlotte Vinther Schmidt (KU FOOD) taler på Madens Folkemøde. Der skal skæres ned på kødet, men for at få flest muligt med på bølgen, skal der fokuseres på velsmagen af plantebaserede produkter – og her spiller umami en vigtig rolle. Charlotte vil med udgangspunkt i forskning fortælle om, hvordan ingredienserne i maden kan sammensættes sådan at smagen forbedres, samtidig med at der kommer mindre kød på tallerkenen. Læs mere om begivenheden her.

Mød os i Uddannelsesteltet

Vi har også et uddannelsestelt, hvor potentielle studerende, folkeskoleelever og andre interesserede kan høre om, hvad vores uddannelser beskæftiger sig med. Det gælder:

Bacheloruddannelsen Fødevarer og ernæring

Kandidaten i Fødevarevidenskab

samt

Kandidaten i Fødevareinnovation og Sundhed

Program for uddannelsesteltet:

Nye måder at udvinde planteproteiner fra ært og raps

  • Hvornår: fredag d. 3 juni 14:00-15:00

Frø af raps og bælgfrugter er rige på proteiner, men ekstraheringen af disse proteiner er i dag ligeså miljøbelastende som produktionen af kød- og mælkeproteiner. Kom og hør KU FOOD-professor Poul Erik Jensen fortælle om hvordan vi kan udvinde planteproteiner fra frø og bælgfrugter på en bæredygtig måde, der er inspireret af frøenes naturlige spiringsproces. Poul Erik Jensen er involveret i projekterne SEEDFOOD og SeedStruction, der udforsker bæredygtige udvindingsmetoder af proteiner fra frø og bælgfrugter, og samtidig sikrer anvendelsen i sunde og velsmagende fødevarer. 

Umami-spillet ved postdoc Charlotte Vinther Schmidt - Workshops for skoleklasser og andre besøgende både fredag og lørdag

  • Hvornår: fredag d. 3 juni 12:30-14:00 samt lørdag d. 4. juni 10:30-12:00.

Hvad bestemmer hvor godt et måltid smager? De fleste kan nikke genkendende til specielle kombinationer af fødevarer, der smager særligt godt. Velkendte eksempler er pizza med ost og skinke, pasta med kødsauce og kylling med bacon. Men hvorfor smager disse fødevarekombinationer særligt godt? Umamispillet har til formål at give eleverne et indblik i, hvordan smag, tekstur, aroma og udseende har betydning for, hvor vellykket en et måltid bliver. 

Gastronomisk Legestue - hvad er mad i et interaktiv smagsunivers?

  • Hvornår: fredag d. 3 juni 15:00-16:30 samt lørdag 14:00-16:00

Kom og smag når København Universitets egen "Gastronomiske Legestue" kommer og fortæller om "Egg: The chemistry behind". Gastronomisk legestue, som er en forening af fødevarestuderende fra KU FOOD, vil danne ramme for et madværksted, der tager udgangspunkt i forskellige egenskaber i æg. Her vil det være muligt at få en bedre forståelse for molekyler, der giver vores fødevare karakter.

Fanø Spirits - SME Food Innovation project

  • Hvornår: fredag d. 3 juni 16:30-18:00

Kom og smag nye cocktailprodukter med naturlige smagsgivere. Fanø Spirits vil præsentere nogle af deres nye produkter og fortælle om samarbejde med Københavns Universitet. 

Videnskabelig assistent Camilla Prütz Frederiksen - "Planet Friendly Cheese" taste and perception

  • Hvornår: lørdag d. 4. juni 10:00-16:00

Kom og smag på tre nye, forskellige klimavenlige oste, og hør om vores smagsopfattelse.

Kandidatstuderende Ellen Schroeder og kandidatstuderende Maria Roulund-Nørgaard - Ocean Bites

  • Hvornår: lørdag d. 4. juni 13:00-13:45

Kom og smag "Ocean bites" og hør om nye produkter udviklet fra havets have. 

Kandidatstuderende Philip Bindesbøll

  • Hvornår: fredag d. 3 juni 10:00-16:00

Brugen af fermentering i kampen mod madspild. Få historien bag hvordan et uddannelsesprojekt på Københavns Universitet førte til opstarten af et nyt firma.

Kandidatstuderende Emilie Verlis

  • Hvornår: fredag d. 3 juni 11:30-12:15

 Kom og smag på nye tempeh produkter udviklet i samarbejde mellem Københavns Universitet og Contempehrary.

Kandidatstuderende Shichen Deng

  • Hvornår: fredag d. 3 juni 10:45-11:30

Kom og smag plantebaseret drik udviklet i samarbejder mellem Københavns Universitet og SunnyLife (på engelsk). 

Emner