Eldorado (in Danish)
Forebyggelse af underernæring og fremme af trivsel hos ældre i eget hjem ved optimering af madservice
PROJEKTET ER AFSLUTTET
Projektperiode: 1. jan 2015 - 31. aug. 2020
ELDORADO projektets overordnede formål var at undersøge, hvordan kommunerne bedre kunne målrette maden til de ældre, så de fik lyst til at spise mere og dermed undgå underernæring, samtidig med at madspil blev reduceret.
Projektets titel var ”Forebyggelse af underernæring og fremme af
trivsel hos ældre i eget hjem ved optimering af madservice”. Projektet fokuserede på følgende emneområder:
- Ældres sensoriske præferencer og måltidspræferencer samt disses betydning for accept af nye fødevarer og måltider
- Aldersbetingede ændringer i smag– og lugtesans og ændringernes betydning for madens smag
- Udvikling af optimerede måltider og afprøvning af måltidernes effekt på ældres ernæringstilstand og trivsel
- Vurdering af hvad hjemmesituationen betyder for ældres spisning samt udvikling af IT-værktøjer, der kan øge trivslen hos hjemmeboende ældre
- Indvirkning på økonomi og bæredygtighed når madservice optimeres
Projektet ELDORADO var forankret på Institut for Fødevarevidenskab (FOOD) på Københavns Universitet. Derudover deltog Københavns Universitet (IFRO), Aalborg Universitet, Herlev Hospital, Københavns Madhus samt madserviceproducenter, plejehjem og kommuner.
Projektleder
Professor Wender Bredie, Københavns Universitet, FOOD, Sektion for Design og Forbrugeradfærd
mail: wb@food.ku.dk;
tlf: 3533 3242
Sekretariat
Tidl. projektkoordinator og forskningsfuldmægtig Dorte Juncher, Københavns Universitet, FOOD, Sektion for Design og Forbrugeradfærd
E-mail: dju@food.ku.dk
Tlf: 3533 3274
Styregruppe
- Professor Wender Bredie (projektleder, AP1A-og AP1B-leder), København Universitet
- Seniorforsker Anne Marie Beck (AP2-leder), Herlev Hospital
- Lektor Armando Perez-Cueto (AP3-leder), København Universitet
- Lektor Thomas Bjørner (AP3-co-leder), Aalborg Universitet
- Lektor Jørgen Dejgård Jensen (AP4-leder), København Universitet
Advisory Board
- Professor Lisette de Groot, Wageningen Universitet, NL
- MBA Robert Bodenstein, Solutions for chefs, Østrig
- Manger Pernille Hansted, BDO, Danmark
- Fuldmægtig Cecilie Aarestrup, Sundhedsstyrelsen, Danmark
ELDORADOs arbejdsgruppe:
Partnere
- Københavns Universitet, Institut for Fødevarevidenskab, Sektion for Design og Forbrugeradfærd
- Københavns Universitet, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Sektion for Forbrug, Bioetik og Regulering
- Aalborg Universitet, Institut for Arkitektur og Medieteknologi
- Herlev Hospital, Forskningsenheden EFFECT
Subcontractor
- Københavns Madhus har været tilknyttet projektet i perioden 2015-2019
Kommuner i Danmark
- Frederiksberg kommune
- Københavns kommune
Madserviceproducenter i Danmark
- Det Gode Køkken, Holstebro
- Din Private Kok, Albertslund
- Køkkenområdet, Hjørring
- Mad & Måltider, Aabenraa
- MAD til hver DAG, Hillerød
- Madservice Herning
Plejecenter i Danmark
- Plejecenter Skovhuset, Hillerød
I ELDORADO-projektet var forskningsaktiviteterne opdelt i fem forskningsområder (arbejdspakker - AP).
Læs mere om de enkelte forskningsområder og resultaterne nedenfor.
Sensoriske præferencer og accept af fødevarer (AP1A)
Forskningsområdet har givet viden om præferencer for mad og sensoriske præferencer (flavour, tekstur, velsmag) hos hjemmeboende ældre, og ældres accept af nye fødevarer og måltider er undersøgt ved gentagne eksponeringsstudier.
Ændret lugtsans og madens smag (AP1B)
Forskningsområdet har undersøgt, om der er en sammenhæng mellem præferencer for mad og evnen til at lugte (detektere, huske, identificere madlugte).
Udvikling af herlige Eldorado måltider (AP2)
Forskningsområdet har udviklet og afprøvet forskellige herlige ELDORADO hoved- og mellemmåltider. Der er arbejdet med at identificere, hvilke fødevarer og madretter de ældre foretrækker, når det gælder smag, duft m.v. De udviklede hoved- og mellemmåltider er blevet afprøvet blandt småtspisende ældre.
Gode vaner vha. observationer og IT (AP3)
Forskningsområdet har kortlagt ældres madvaner, og der er udarbejdet en bikube-model, der kan identificere madvaner hos ældre danskere, som stadig bor i eget hjem. På baggrund af bikube-modellens resultater og de ældres egne ideer er der opbygget en IT-platform, der fremmer gode madvaner.
Økonomiske og miljømæssig aspekter (AP4)
Forskningsområdet har indsamlet økonomiske og miljømæssige data til belysning af sammenhæng mellem måltidstilbud på den ene side og omkostninger og miljøbelastning på den anden side. På baggrund heraf er der leveret vigtig viden om de økonomiske og miljømæssige aspekter ved optimering af madservice.
Afsluttende brochure fra ELDORADO projektet
Brochuren Optimering af madservice til ældre indeholder et lille udpluk af de mange projekter, arbejder og resultater, som forskningsprojektet ELDORADO har genereret de seneste år.
I brochuren kan du læse om:
- Optimering af mad til ældre
- Virtuel verden muliggør samspisning
- Færdigretter kan blive mere bæredygtige
- Sanser og spisning
- Økonomi og kvalitet i kommunal madservice
Slutseminar: Madservice til ældre – et 360° perspektiv
Mere end 130 praktikere, madaktører, forskere, interessenter og andre, der arbejder med eller interesserer sig for ældres mad, sundhed og trivsel, deltog i ELDORADO projektets slutseminar 21. august 2020. Formålet var at udveksle viden og erfaring om madservice til ældre.
Hovedparten af deltagerne på seminaret Madservice til ældre – et 360° perspektiv fulgte seminaret via webinar, mens det, pga. corona-restriktioner, kun var muligt for en mindre del af deltagerne at følge seminaret i auditoriet på SCIENCE på Københavns Universitet. Pernille Hansted fra BDO var vært og guidede alle gennem dagen.
Live-streaming af seminaret. Foto: Marie Damsbo-Svendsen.
Seminaret tog udgangspunkt i de vigtigste resultater fra forskningsprojektet ELDORADO, hvor nuværende og tidligere ELDORADO forskere holdt oplæg:
Sanser og velsmag - betydning for ældres appetit blev præsenteret af professor Wender Bredie fra FOOD på Københavns Universitet.
Socialt samvær og fællesspisning i mixed reality blev præsenteret af lektor Thomas Bjørner fra Aalborg Universitet København.
Økonomiske manøvremuligheder i madservice blev præsenteret af professor Jørgen Dejgård Jensen fra IFRO på Københavns Universitet.
Klima- og miljøbelastning af madservice: Hvad er vigtigt? blev præsenteret af dr. agro. og konsulent Henrik Saxe fra Mindful FOOD Solutions.
Sensoriske måltidspræferencer hos ældre på plejehjem blev præsenteret af ph.d. Signe L. Okkels, kvalitets- og forskningsansvarlig ved Ernæringsenheden på Regionshospitalet Holstebro.
Senere på dagen blev andres erfaringer og initiativer inden for forbedring af madens kvalitet og trivsel hos ældre belyst:
Resultaterne fra samskabelsesprocessen om fremtidens madservice i Odense Kommune blev præsenteret af Gitte Breum, chef Mad & Frivillighed i Odense Kommune.
Bedre måltider til ældre: Indsatser for bedre madservice blev præsenteret af fuldmægtig Louise Hansen fra Sundhedsstyrelsen.
God afstand mellem deltagerne, der lytter koncentreret. Foto: Marie Damsbo-Svendsen.
Afslutningsvist var der diskussion og erfaringsudveksling mellem foredragsholderne og deltagerne såvel i auditoriet som på chatten.
Nedenfor er en oversigt over publikationer i ELDORADO projektet:
- PhD afhandlinger
- Videnskabelige publikationer
- Posters
- Populær-videnskabelige publikationer
- Rapporter
- Nyhedsbreve
Korsgaard, D.M. (2019). Immersive Eating: The virtually enhanced solitary meal context as a strategy to promote positive meal experiences and sufficient energy intake for future generations of older adults. Department of Architecture, Design and Media Technology, Aalborg University Copenhagen.
Zhou, X. (2019). Investigation of multiple strategies for healthy meal promotion oriented to older consumers. Department of Food Science, Faculty of Science, University of Copenhagen. The PhD thesis is written in collaboration between the projects ELDORADO, VeggiEAT and FoodSMART at University of Copenhagen.
Okkels, S.L. (2018). Investigations into culinary improved meals-on-wheels for nursing home residents. Section for Preventive and Clinical Nutrition, Department of Nutrition, Exercise and Sports (NEXS), SCIENCE, University of Copenhagen.
Honnens de Lichtenberg Broge, E., Wendin, K. Rasmussen, M.A., Bredie, W.L.P. (2021). Changes in perception and liking for everyday foods odours among older adults. Food Quality and Preference, vol 93. doi: 10.1016/j.foodqual.2021.104254
Jensen, J. (2021). Health economic benefits from optimized meal services to older adults - a literature-based synthesis. Review article. European Journal of Clinical Nutrition, 75, 26-37. doi: 10.1038/s41430-020-00700-9
Okkels, S.L., Dybdal, D.R., Pedersen, R.J., Klausen, T.W., Olsen, A., Beck, A., Bügel, S. (2021). A culinary twist of a two-course meals-on-wheels menu in a cluster-randomized controlled trial influencing health-related quality of life in nursing home residents. Clin Nutr ESPEN, 43, 137-147. doi: 10.1016/j.clnesp.2021.02.002
Svendsen, J.A., Okkels, S.L., Munk, T., Knudsen, A.W., Beck, A.M. (2021). Sensory acceptance of food developed for older adults in different settings. Journal of Sensory Studies, 36(2). doi: 10.1111/joss.12640
Zhou, X., Hartvig, D.L., Bredie, W.L.P, Perez-Cueto, F.J.A. (2021). Provision of visually appetising and high-energy maize soup as an in-between meal for older consumers. Journal of Food Quality and Preference, vol 88. doi: 10.1016/j.foodqual.2020.104069
Zhou, X., Perez-Cueto, F.J.A., Ritz, C., Bredie, W.L.P. (2021). How dish components influence older consumers’ evaluation? –A study with application of conjoint analysis and eye tracking technology. Journal of Food Quality and Preference, in press, doi: 10.1016/j.foodqual.2021.104484
2020
Jensen, J.D. (2020). Cost of complying with quality requirements in meal services for older adults. Journal of Foodservice Business Research, 23(3), 246-261. doi: 10.1080/15378020.2020.1734424
Korsgaard, D., Bjørner, T., Bruun-Pedersen, J.R., Sørensen, P.K., Perez-Cueto, F.J.A. (2020). Eating together while being apart: A pilot study on the effects of mixed-reality conversations and virtual environments on older eaters’ solitary meal experience and food intake. 2020 IEEE Conference on Virtual Reality and 3D User Interfaces Abstracts and Workshops (VRW), Atlanta, GA, USA, 2020, 365-370. doi: 10.1109/VRW50115.2020.00079.
Korsgaard, D., Bjørner, T., Sørensen, P.K., Burelli, P. (2020). Creating user stereotypes for persona development from qualitative data through semi-automatic subspace clustering. User Modeling and User-Adapted Interaction, 30, 81–125. doi: 10.1007/s11257-019-09252-5
Munk, I., Svendsen, J.A., Knudsen, A.W., Østergaard, T.B., Beck, A.M. (2020). The effect of nutritional interventions on discharged older patients: Study protocol for a randomized controlled trial. Trials, 21, 365. Doi: 10.1186/s13063-020-04301-6. Open access.
Korsgaard, D., Bjørner, T., Nilsson, N. (2019). Where would you like to eat? A formative evaluation of mixed-reality solitary meals in virtual environments for older adults with mobility impairments who live alone. Food Research International, 117, 30-39. doi: 10.1016/j.foodres.2018.02.051.
Korsgaard, D., Bjørner, T., Sørensen, P.K., Bruun-Pedersen, J.R. (2019B). Older adults eating together in a virtual living room: opportunities and limitations of eating in augmented virtuality. In Proceedings of the 31st European Conference on Cognitive Ergonomics. ACM, 168-176. doi: 10.1145/3335082.3335093.
Okkels, S.L., Dybdal, D.R., Beck, A.M., Bügel, S., Klausen, T.W., Olsen, A. (2019). An investigation of main meal preferences in nursing home residents. Journal of Sensory Studies, 34(4). doi: 10.1111/joss.12504.
Saxe, H., Jensen, J.D., Laugesen, S.M.B., Bredie, W.L.P. (2019). Environmental impact of meal service catering for dependent senior citizens in Danish municipalities. The International Journal of Life Cycle Assessment, 24(4), 654-666. doi: 10.1007/s11367-018-1487-z. Open access.
Bjørner, T., Korsgaard, D., Reinbach, H.C., Pérez-Cueto, F.J.A. (2018). A contextual identification of home-living older adults' positive mealtime practices: A honeycomb model as a framework for joyful aging and the importance of social factors. Appetite. 129, 125-134. doi: 10.1016/j.appet.2018.07.005.
Okkels, S.L., Saxosen, M.L., Bügel, S.G., Olsen, A., Klausen, T.W., Beck, A.M. (2018). Acceptance of Texture-Modified between-meal Foods among old adults with dysphagia. Clinical Nutrition ESPEN, 25, 126-132. doi: 10.1016/j.clnesp.2018.03.119.
Zhou, X., Perez-Cueto, F.J.A., Santos, Q.D., Monteleone, E., Giboreau, A., Appleton, K.M., Bjørner, T., Bredie, W.L.P., Hartwell, H. (2018). A Systematic Review of Behavioural Interventions Promoting Healthy Eating among Older People. Nutrient, 2018, 10(2), 128. doi: 10.3390/nu10020128. The paper is written in collaboration between the projects ELDORADO, VeggiEAT, FoodSMART og CALM at University of Copenhagen. Open Access.
Korsgaard, D., Nilsson, N. C., & Bjørner, T. (2017). Immersive eating: evaluating the use of head-mounted displays for mixed reality meal sessions. In: 2017 IEEE 3rd Workshop on Everyday Virtual Reality (WEVR), 1-4. 19 March 2017, Los Angeles, CA, USA. doi: 10.1109/WEVR.2017.7957709.
Saxe, H., Okkels, L.S., Jensen, J.D. (2017). How to obtain forty percent less environmental impact by healthy, protein-optimized snacks for older adults. International Journal of Environmental Research and Public Health, 14(12), 1514. doi: 10.3390/ijerph14121514.
Song, X., Giacalone, D., Johansen, S.M.B, Frøst, M.B., Bredie, W.L.P (2016). Changes in orosensory perception related to aging and strategies for counteracting its influence on food preferences among the older adults. Trends in Food Science and Technology, 53, 49-59. doi:10.1016/j.tifs.2016.04.004.
Broge, E.H. de L., Wendin, K., Hyldig, G., Bredie, W.L.P (2020). Development of a screening method for assessing olfactory capacity of everyday food odours in an ageing populations. International Conference on Frailty & Sarcopenia Research, Toulouse, France, 11-13 marts.
Svendsen, J.A., Knudsen, A.W., Konglevoll, D.M., Beck, A.M., Munk, T. (2019). Sensory acceptance of food development for frail older adults. DSKE ESPEN, Krakow, Polen, 30. august - 3. september.
Okkels, S.L., Saxosen, M.L., Bügel, S.G., Olsen, A., Klausen, T.W., Beck, A.M. (2016). Old adults with dysphagia assessing texture modified between-meals. 10th International conference on culinary arts and sciences, 6.-7. juni, København.
Hartvig, D., Laugesen, S.B., Bredie, W.L.P. (2016). Food preferences and demand for condiments among elderly receiving meals-on-wheels. EuroSense, 11.-14. september, Dijon, Frankrig.
Okkels, S.L., Olsson, V., Wendin, K. (2016). Acceptance test of two types of almond-flour muffins for the old people. EuroSense 11.-14. september, Dijon, Frankrig.
2021
Lewis, L. (2021). Not something to sniff at! Danish researchers find people's sense of smell change with age, with coffee and bacon fading away once you pass 55. Daily Mail, 3 July 2021.
Science Daily (2021). The sense of smell in older adults declines when it comes to meat, but not vanilla, researchers find. Science Daily, 1 July 2021.
Bredie, W., Thomsen, R.P. (2021). ELDORADO - Forebyggelse af underernæring og fremme af trivsel hos ældre i eget hjem ved optimering af madservice. Diætisten, 170, 21-24.
Thomsen, R.P. (2020). Optimering af madservice til ældre. Brochure. Afsluttende populær publikation.
Niemeier, H. (2019). Resultaterne af ernæringsforskningen - i plejehjemmet Skovhuset. Skovhus-Avisen, Plejecenter Skovhuset, Hillerød, April. s. 8-9.
Sand, A.J. (2019). Når avatarerne kommer til middag. Interview med Dannie Korsgaard om hans phd afhandling. Weekendavisen, 27. september
Dybdal, D.R., Okkels, S.L. (2017). Plejecenter Skovhuset bidrager til innovativ forskning om madservice i ELDORADO-projektet i maj til august 2017. Skovhus-Avisen, Plejecenter Skovhuset, Hillerød. April, s. 7.
Okkels, S.L. (2017). Nyt fra Skovhuset. Skovhus-Avisen, Plejecenter Skovhuset, Hillerød. Juni, s. 7.
Bredie, W.L.P. (2016). Q&A - viden om ældremad. Follow-up to the conference "Mad til ældre – ny viden til god praksis", Fællessalen, Christiansborg, 7. januar 2016.
Djursing, T. (2016). Slut med underernærede ældre: KU-forskere kreerer de perfekte måltider. Ingeniøren, 20 juli.
Jensen, J.D. (2016). Økonomiske incitamenter og offentlig kostforplejning til de ældre. Samfundsøkonomen, 2, 29-34.
Koss, L.H. (2016). Målrettet mad til ældre skal forhindre underernæring. Nyheder på food.ku.dk.
Møller, P. (2016). Madens smag. Diætisten, 140, april, s. 16-18.
Nyborg, C. (2016). Når lyset bliver mindre skarpt. Julekalender på Københavns Universitet. 6. december.
Okkels, S., Niemeier, H. (2016). Mellemmåltider til ældre med dysfagi testes i Plejecenter Skovhuset i Hillerød. Skovhus-Avisen. Plejecenter Skovhuset, Hillerød. Maj, s. 4-6.
Brochmann, L. (2015). Forskere skal finde opskrift på bedre måltider. Magasinet PLEJE, april, s. 31.
Koss, L.H. (2015). Sansernes betydning for ældres spisevaner. Nyheder på food.ku.dk.
Jensen, J. D. (2020). An economic model to analyse the costs of meal service provision to home-dwelling older adults. Department of Food and Resource Economics, University of Copenhagen. IFRO Documentation, No. 2020/2.
Dybdal, D.R. (2018). Et godt aftensmåltid - En empirisk undersøgelse af plejecenterbeboeres aftensmadpræferencer. Enheden for Diætetik og Kliniske Ernæringsforskning, Herlev-Gentofte Hospital.
Okkels, S., Wendin, K., Olsson, V. (2016). Mandelmel-muffins til ældre. Et pilotprojekt med tilberedning- og ingrediensjustering. WP2 - Udvikling og afprøvning af herlige ELDORADO måltider. Kristianstad University Press.
Rainero, F., (2016). Measuring olfactory sensitivity and olfactory identification (food odors) as function of age (in French). Report, 2nd year internship. Agrosup Dijon and UCPH-FOOD. Intern rapport.
ELDORADO Nyt: Nyhedsbrev nr. 5 - forår 2020
ELDORADO Nyt: Nyhedsbrev nr. 4 - efterår 2018
ELDORADO Nyt: Nyhedsbrev nr. 3 – sommer 2017
ELDORADO Nyt: Nyhedsbrev nr. 2 - vinter 2016
ELDORADO Nyt: Nyhedsbrev nr. 1 - forår 2016
Projektleder
Sektion for Design og Forbrugeradfærd
Institut for Fødevarevidenskab - FOOD
Københavns Universitet
Rolighedsvej 26, 5. sal
1958 Frederiksberg C
Projektet blev støttet af: