Udvikling og afprøvning af herlige ELDORADO måltider 

Baggrund: Selvom mange ældre mennesker modtager madudbringning, så eksisterer der meget lidt viden om, hvilken effekt dette tilbud har på de ældres ernæringstilstand, fysiske funktionsevne, livskvalitet m.m.

Til gengæld vides det, at mange af disse ældre har nedsat appetit, tygge- og synkeproblemer, ændrede duft og smagsoplevelser m.v. og derfor ofte har svært ved at få spist og drukket tilstrækkeligt.  Indtil nu har de få gennemførte studier primært haft fokus på at øge energiindholdet eller antallet af tilbudte måltider i madudbringningen, mens ingen studier har forsøgt at optimere det kulinariske aspekt eller tygge- og synkevenligheden.

Forskningsaktiviteter: I dette forskningsområde er der udviklet og afprøvet forskellige herlige ELDORADO hoved- og mellemmåltider.

Der er arbejdet med at identificere, hvilke fødevarer og madretter de ældre foretrækker, når det gælder smag, duft m.v. Deltagerne var ældre, der modtog madudbringning og ældre indlagt på hospital med tygge- og synkeproblemer. På baggrund af resultaterne er der udviklet en række herlige ELDORADO hoved- og mellemmåltider med et højt indhold af energi og protein. Arbejdet blev gennemført i samarbejdet med partnere i ELDORADO projektet, herunder Københavns Madhus. 

De udviklede hoved- og mellemmåltider er afprøvet i et lodtrækningsstudie blandt småtspisende ældre på plejehjem. De ældres ernæringstilstand, fysiske funktionsevne, livskvalitet m.m. blev målt. Herudover er der set på økonomien i samarbejde med arbejdspakke 4.

Udbytte: Forskningsområdet har givet en øget viden om betydningen af kulinarisk madudbringning for ældres ernæringstilstand, fysiske funktionsevne, livskvalitet m.m.

Resultater: Nedenstående oversigt over publikationer bliver opdateret løbende. Ønsker du en publikation tilsendt, så skriv venligst til dju@food.ku.dk

PhD afhandling

Okkels, S.L. (2018). Investigations into culinary improved meals-on-wheels for nursing home residents. PhD thesis. Section for Preventive and Clinical Nutrition, Department of Nutrition, Exercise and Sports (NEXS), SCIENCE, University of Copenhagen.

Videnskabelige publikationer

2021

Okkels, S.L., Dybdal, D.R., Pedersen, R.J., Klausen, T.W., Olsen, A., Beck, A., Bügel, S. (2021). A culinary twist of a two-course meals-on-wheels menu in a cluster-randomized controlled trial influencing health-related quality of life in nursing home residents. Clin Nutr ESPEN, 43, 137-147. doi: 10.1016/j.clnesp.2021.02.002 

Svendsen, J.A., Okkels, S.L., Munk, T., Knudsen, A.W., Beck, A.M. (2021). Sensory acceptance of food developed for older adults in different settingsJournal of Sensory Studies, 36(2). doi: 10.1111/joss.12640 

2020

Munk, I., Svendsen, J.A., Knudsen, A.W., Østergaard, T.B., Beck, A.M. (2020).  The effect of nutritional interventions on discharged older patients: Study protocol for a randomized controlled trial. Trials, 21, 365. Doi: 10.1186/s13063-020-04301-6. Open Access.

2019

Okkels, S.L., Dybdal, D.R., Beck, A.M., Bügel, S., Klausen, T.W., Olsen, A. (2019). An investigation of main meal preferences in nursing home residents. Journal of Sensory Studies, 34(4). doi: 10.1111/joss.12504.

2018

Okkels, S.L., Saxosen, M.L., Bügel, S.G., Olsen, A., Klausen, T.W., Beck, A.M. (2018). Acceptance of Texture-Modified between-meal Foods among old adults with dysphagiaClinical Nutrition ESPEN, 25, 126-132. doi: 10.1016/j.clnesp.2018.03.119.

Posters

2019

Svendsen, J.A., Knudsen, A.W., Konglevoll, D.M., Beck, A.M., Munk, T. (2019). Sensory acceptance of food development for frail older adults. DSKE ESPEN, Krakow, Polen, 30. august - 3. september.

2017

Okkels, S.L., Saxosen, M.L., Bügel, S.G., Olsen, A., Klausen, T.W., Beck, A.M. (2016). Old adults with dysphagia assessing texture modified between-meals. 10th International conference on culinary arts and sciences, 6.-7. juli, København.

2016

Okkels, S.L., Olsson, V., Wendin, K. (2016). Acceptance test of two types of almond-flour muffins for the old people.  EuroSense 11.-14. september, Dijon, Frankrig.

Populær-videnskabelige publikationer og rapporter

2021

Bredie, W., Thomsen, R.P. (2021). ELDORADO - Forebyggelse af underernæring og fremme af trivsel hos ældre i eget hjem ved optimering af madservice. Diætisten, 170, 21-24.

2020

Thomsen, R.P. (2020). Optimering af madservice til ældre. Brochure. Afsluttende populær publikation i ELDORADO projektet. 

2019

Niemeier, H. (2019). Resultaterne af ernæringsforskningen - i plejehjemmet Skovhuset. Skovhus-Avisen, Plejecenter Skovhuset, Hillerød, April. s. 8-9.

2018

Dybdal, D.R. (2018). Et godt aftensmåltid - En empirisk undersøgelse af plejecenterbeboeres aftensmadpræferencer. Enheden for Diætetik og Kliniske Ernæringsforskning, Herlev-Gentofte Hospital.

2017

Dybdal, D.R., Okkels, S.L. (2017). Plejecenter Skovhuset bidrager til innovativ forskning om madservice i ELDORADO-projektet i maj til august 2017. Skovhus-Avisen, Plejecenter Skovhuset, Hillerød. April, s. 7.

Okkels, S.L. (2017). Nyt fra Skovhuset. Skovhus-Avisen, Plejecenter Skovhuset, Hillerød. Juni, s. 7.  

2016

Okkels, S., Niemeier, H. (2016). Mellemmåltider til ældre med dysfagi testes i Plejecenter Skovhuset i Hillerød.  Skovhus-Avisen. Plejecenter Skovhuset, Hillerød. Maj, s. 4-6.

Okkels, S., Wendin, K., Olsson, V. (2016). Mandelmel-muffins til ældre. Et pilotprojekt med tilberedning- og ingrediensjustering. WP2 - Udvikling og afprøvning af herlige ELDORADO måltider. Kristianstad University Press.