Betydningen af ændringer af lugtesansen og lugt-hukommelsen for madens smag når vi bliver ældre

Baggrund: Med alderen sker der store forringelser af lugtesansen for langt de fleste mennesker. Da lugtesansen er den vigtigste sans for vores opfattelse af, hvordan maden smager, er det af afgørende betydning at forstå, i hvilken udstrækning småt-spisende ældres adfærd skyldes en nedsat evne til at opfatte madens smag. Indsigt om disse forhold skal bruges til at forbedre den sensoriske madoplevelse og kan forhåbentlig medvirke til at øge energiindtaget. Der er en stigende evidens for at ændringerne i lugtesansen hos ældre mennesker er forskellige mellem individer og derfor vil påvirke de ældres mad-opfattelse forskelligt.

Forskningsaktiviteter: I arbejdspakken er det undersøgt, om der er en sammenhæng mellem præferencer for mad og evnen til at lugte (detektere, huske, identificere madlugte).

Det er også undersøgt, om hukommelsen, for hvilke smage en ældre person kan lide, kan være intakt på trods af en stærkt nedsat hukommelse for de faktiske lugte og smage. Dette spørgsmål er specielt relevant for Alzheimers patienter og andre demens-former.

Udbytte: Forskningsområdet har givet en beskrivelse af og forståelse for ældre menneskers madpræferencer. Arbejdet er udført i tæt samarbejde med madservice og Sjællandske kommuner for at skabe evidens for at fremme en bedre overensstemmelse mellem madservice og de ældre menneskers præferencer.

Resultater: Nedenstående oversigt over publikationer bliver opdateret løbende. Ønsker du en publikation tilsendt, så skriv venligst til dju@food.ku.dk

Videnskabelige publikationer

2021

Broge, E.H. de L., Wendin, K., Hyldig, G., Bredie, W.L.P. (2021). Development of an olfactory test method for measuring perception of everyday food odours among elderly. Journal of Sensory Studies. doi: 10.1111/joss.12706.

Honnens de Lichtenberg Broge, E., Wendin, K. Rasmussen, M.A., Bredie, W.L.P. (2021). Changes in perception and liking for everyday foods odours among older adultsFood Quality and Preference, vol 93. doi: 10.1016/j.foodqual.2021.104254

2016

Song, X., Giacalone, D., Johansen, S.M.B, Frøst, M.B., Bredie, W.L.P (2016). Changes in orosensory perception related to aging and strategies for counteracting its influence on food preferences among the older adults. Trends in Food Science and Technology, 53, 49-59.  doi:10.1016/j.tifs.2016.04.004.

Posters

2020

Broge, E.H. de L., Wendin, K., Hyldig, G., Bredie, W.L.P (2020). Development of a screening method for assessing olfactory capacity of everyday food odours in an ageing populations. International Conference on Frailty & Sarcopenia Research, Toulouse, Frankrig, 11.-13. marts.

Populær-videnskabelige publikationer

2021

Lewis, L. (2021). Not something to sniff at! Danish researchers find people's sense of smell change with age, with coffee and bacon fading away once you pass 55. Daily Mail, 3 July 2021. 

Science Daily (2021). The sense of smell in older adults declines when it comes to meat, but not vanilla, researchers find. Science Daily, 1 July 2021. 

Bredie, W., Thomsen, R.P. (2021). ELDORADO - Forebyggelse af underernæring og fremme af trivsel hos ældre i eget hjem ved optimering af madservice. Diætisten, 170, 21-24.

2020

Thomsen, R.P. (2020). Optimering af madservice til ældre. Brochure. Afsluttende populær publikation i ELDORADO projektet. 

2016

Koss, L.H. (2016). Målrettet mad til ældre skal forhindre underernæring. Nyheder på food.ku.dk.

Møller, P. (2016). Madens smag. Diætisten, 140, april, s. 16-18.

2015

Koss, L.H. (2015). Sansernes betydning for ældres spisevaner. Nyheder på food.ku.dk.