Ph.d.-projekt udforsker bæredygtige forbrugsvaner i kantiner
Kan et cloud-baseret vægtsystem mindske madspild og øge indtaget af plantebaserede fødevarer? I denne artikel fortæller ph.d.-studerende Sujita Pandey om sin forskning i, hvilke strategier der kan implementeres i kantinekøkkener for at gøre det muligt.
Nærværende artikel er en del af en serie om den forskning, der udføres af ph.d.-studerende på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet, KU FOOD. Forskningen bidrager til at udvide vores forståelse af maden og understøtter fødevaresystemet med henblik på at levere sunde, velsmagende og bæredygtige fødevarer til forbrugerne.
Hvad arbejder du med i dit ph.d.-projekt?
Fakta
Sujita Pandeys projekt er en del af EU-projektet FOODRUS og bliver vejledt af professor Marianne Thomsen. Lektor Annemarie Olsen og professor Federico Jose Armando Perez-Cueto er medvejledere. Projektet begyndte i 2020 og forventes afsluttet i 2024. Det er finansieret af Den Europæiske Unions Horizon 2020 forsknings- og innovationsprogram.
Studiet involverer et cloud-baseret målesystem kaldet FOODOP, der anvendes til at beregne madspild fra forskellige områder i kantiner. FOODOP er en vægt, der placeres under alle retter på buffeten, som måler den samlede mængde spist mad og rester. Med disse indsigter kan kokkene i kantinen planlægge og forbedre fremtidige menuer ved at arbejde med de nødvendige mængder, miljømæssig påvirkning og forbrugerpræferencer for at nedbringe madspild.
Ph.d. Sujita Pandey og hendes vejledere samarbejder med Jespers Torvekøkken og Hørkram.
Se videnskabelige artikler knyttet til forskningen:
Hovedfokus er at forebygge og reducere madspild i universitetets kantiner og reducere forbruget af kød ved at ændre kantinemåltider, så de bliver mere plantebaserede.
Hvordan bærer du dig ad?
Hoveddelen af mit projekt handler om at bruge en kombination af forskellige metoder til at forstå forbrugernes holdninger og adfærd i forhold til madspild, og ud fra denne viden designe en nudging-struktur, der kan mindske madspildet i universitetskantinerne. Jeg arbejder også med at lave en livscyklusvurdering, der kan beregne tabet af næringsstoffer og miljøpåvirkningen fra spildet i kantinerne. Arbejdet skal generelt fremme kødalternativer og øge bevidstheden om den miljømæssige påvirkning, der er forbundet med kød og madspild.
Hvad inspirerede dig til at dykke ned i dette forskningsfelt?
At finde en innovativ løsning, der kan minimere madspild og fremme bæredygtighed.
Få flere nyheder om fødevareforskning og -uddannelse ved at tilmelde dig KU FOOD's nyhedsbrev
Hvordan kan din forskning påvirke fødevareindustrien eller forbrugsvaner?
Resultaterne fra forskningen har et stort potentiale for at reducere madspild i fødevareservice-sektoren. Nogle af de innovative strategier, vi har overvejet og analyseret, kan være afgørende for at påvirke forbrugerne til bæredygtige og ansvarlige forbrugsvaner på spisesteder uden for hjemmet.
Undersøger din forskning fødevarekultur?
Ja, forskningen involverer i høj grad forståelse af de danske kantinebrugeres madpraksis og vaner. Nogle af de interessante fund inkluderer forskellen mellem forbrugeres holdninger eller intentioner, og deres faktiske madspildsadfærd.
Bidrager din forskning til en mere bæredygtig og miljøvenlig fødevareproduktion eller forbrug?
Ja, det gør den. Forskningen sigter mod at bidrage til bæredygtighedsmålet 12.3, som er at reducere madspild på detail- og forbrugerniveau. Forskningen involverer design af nudging-strategier for at fremme forbruget af plantebaserede fødevarer. Derudover bruger projektet også innovative systemer til at måle madspild og forbedre fremtidig menuplanlægning.
Hvor er du i øjeblikket i processen, og hvordan skrider det frem?
Jeg er på mit andet år, og med løbende støtte fra mine vejledere og kolleger på Københavns Universitet samt Jespers Torvekøkken går projektet som planlagt. Vi har en grundlæggende forståelse af forbrugernes holdninger og adfærd i universitetskantinen og arbejder i øjeblikket på at forstå effektiviteten af nudging-interventionen, der blev implementeret i tre danske universitetskantiner i marts 2023.
Hvad håber du vil komme ud af dit arbejde?
Jeg håber, at mit arbejde kan bidrage til at skabe et mere bæredygtigt og retfærdigt fødevaresystem.
Kontakt
Ph.d.-studerende ved KU FOOD Sujita Pandey, sujita@food.ku.dk
eller
Kommunikationsmedarbejder ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet, Lene Hundborg Koss, lene.h.koss@food.ku.dk