30. august 2023

Nyt netværk skal fremme uddannelse, forskning og innovation inden for tarmens mikroorganismer

Netværk

Et nyt forskernetværk, Copenhagen Gut Microbiome Hub, samler førende forskere på tværs af universiteter og institutioner i Københavnsområdet for at styrke uddannelse, forskning og innovation inden for de mikroorganismer, vi alle har i tarmen.

Billede af Dennis
Professor Dennis Sandris Nielsen fra Institut for Fødevarevidenskab (KU FOOD) er blandt initiativtagerne til det nye netværk. Foto: Emilie Thejll-Madsen

Igennem de sidste 10 år er det blevet klart, at mikroorganismer i vores tarmspiller en væsentlig rolle for vores sundhed og velvære. Dette er ikke mindst blevet belyst af forskere fra Københavns Universitet, DTU, Herlev og Gentofte Hospital med flere, som gentagne gange har bidraget med opdagelser om vores tarms beboere. Nu er forskere på tværs af forskningsinstitutioner i Københavnsområdet gået sammen om at skabe netværket ’Copenhagen Gut Microbiome Hub’, som skal styrke regionens uddannelse, forskning og innovation inden for netop tarmens mikroorganismer, også kaldet tarmmikrobiomet.

København er et kraftcenter for mikrobiomforskning, da regionen huser utrolig mange og dygtige forskere og ikke mindst virksomheder – både store og små - som satser stort på at finde løsninger målrettet tarmen, som kan fremme sundhed og velvære. Derfor er det naturligt, at vi nu i regionen går sammen for at styrke vores position, så vi kan fremme et endnu stærkere miljø, når det gælder uddannelse, forskning og innovation i tarmmikrobiomet,” forklarer lektor Henrik Munch Roager fra Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet, som er en af initiativtagerne til netværket.

 

’Copenhagen Gut Microbiome Hub vil bygge videre på det sidste årtis landvindinger ved at arrangere seminarer og konferencer, udbyde og stimulere undervisnings og uddannelsesaktiviteter på allerhøjeste niveau, og arbejde på at fremme nye forsknings- og innovationssamarbejder på tværs af universiteter, hospitaler og virksomheder.

”Med den store interesse for fordøjelse og tarmmikrobiomet, som vi møder i befolkningen, blandt vores studerende, og ikke mindst hos virksomhederne, er vi også overbevist om, at netværket og dets aktiviteter har sin berettigelse. Derfor ser vi også enormt meget frem til at øge samarbejdet mellem regionens aktører, så vi kan gøre økosystemet i Københavnsområdet endnu mere inspirerende, relevant og nytænkende,” forklarer professor Dennis Sandris Nielsen fra Institut for Fødevarevidenskab, en anden af netværkets initiativtagere. Netværket skydes officielt i gang d. 16. november 2023, når det første ’Copenhagen Gut Microbiome Symposium’ afholdes på Københavns Universitet.

Få flere nyheder om fødevareforskning og -uddannelse ved at tilmelde dig KU FOOD's nyhedsbrev

Om netværket

Copenhagen Gut Microbiome Hub har til formål at samle regionens aktører med interesse i tarmmikrobiomet på tværs af universiteter, hospitaler og virksomheder. Visionen er gøre regionen til et førende epicenter i Europa, når det kommer til forskning, uddannelse og innovation inden for mikroorganismer i tarmen. Netværket består pt. af 30 førende forskere fra Københavns Universitet, DTU, Herlev og Gentofte Hospital, Statens Serum Institut med flere, og det forventes, at også virksomheder i regionen i løbet af 2024 vil tage del i netværket.

 

Kontakt

Lektor Henrik Munch Roager

Institut for Idræt og Ernæring

Københavns Universitet

Mail: hero@nexs.ku.dk

Telefon: 2548 0699

 


Professor Dennis Sandris Nielsen

Institut for Fødevarevidenskab

Københavns Universitet

Mail: dn@food.ku.dk

Telefon: 5133 0362

 


Kristian Levring Madsen

Kommunikationsansvarlig 

Institut for Idræt og Ernæring,

Københavns Universitet

Mail: kma@nexs.ku.dk

Telefon: 4048 1684


Kommunikationsmedarbejder ved KU FOOD

Lene Hundborg Koss

Mail: lene.h.koss@food.ku.dk

Emner

Læs også