Science Report: Fat håb, overvægtige og for tidligt fødte – tarmvira kan blive jeres redning
Forskere fra Institut fra Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet (KU FOOD) har påvist, at de kan ændre på tarmfloraens sammensætning gennem overførsel af vira. Dette er et potentielt gennembrud, da det kan være med til at bekæmpe sygdom blandt for tidligt fødte, samt hjælpe folk med f.eks. overvægt og diabetes.
I en ny podcast af Science Report, fortæller professor ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet (KU FOOD) Dennis Sandris Nielsen om, hvordan ny forskning potentielt kan redde for tidligt fødte børn fra at udvikle den alvorlige sygdom nekrotiserende enterokolitis. (Link til podcasten neden for).
Sygdommen, der rammer 5-10 % af de for tidligt fødte, har en dødelighed på 30 %, og kan for de overlevende give mén resten af livet. Men nu har professor Dennis Sandris Nielsen sammen med Postdoc ved KU FOOD Torben Sølbeck Rasmussen og andre kolleger gjort store fremskridt i en mulig behandlingsmetode, der tager udgangspunkt i overførslen af vira til tarmmikrobiomet.
Få flere nyheder om fødevareforskning og -uddannelse ved at tilmelde dig KU FOOD's nyhedsbrev
Ved at overføre bestemte vira, bakteriofager, til tarmsystemet, kan man bekæmpe de uønskede tarmbakterier, der kan medfører den frygtede sygdom, hos for tidligt fødte. Overførslen af samfund af bakteriofager, der hjælper med at stabilisere tarmmikrobiomet, vil kunne fjerne risikoen for udvikling af infektioner i de små patienter. Men dette er ikke det eneste område, hvor forskningen kan gøre en forskel.
”En lang række sygdomme hænger sammen med ubalance i tarmsystemet. Forstår vi hvordan, kan vi skubbe systemet i en positiv retning,” siger Dennis Sandris Nielsen i podcasten fra Science Report. Bakteriofager kan nemlig potentielt også bruges i behandlingen af andre tarmsygdomme, eller som et forebyggende middel mod overvægt og diabetes.
Forskningen fra Dennis Sandris Nielsen og Torben Sølbeck Rasmussen udspringer af forskningsprojektet PhageGut, som blev støttet af Danmarks Frie Forskningsfond.
Lyt til podcasten med professor Dennis Sandris Nielsen her.
Podcasten er udviklet af Science Report, som også har udgivet denne artikel om forskningsprojektet.
Kontakt
Professor ved Institut for Fødevarevidenskab (KU FOOD) Dennis Sandris Nielsen, dn@food.ku.dk
Postdoc ved KU FOOD Torben Sølbeck Rasmussen, torben@food.ku.dk
eller
Kommunikationsmedarbejder ved KU FOOD, Lene Hundborg Koss, lene.h.koss@food.ku.dk