Danske børn er vilde med fisk, men spiser det alt for sjældent
Vores børn spiser under en tredjedel af den anbefalede mængde fisk. Men ifølge en ny undersøgelse af forskere fra Københavns Universitet skyldes det ikke, at børn ikke kan lide fisk - faktisk er de ret vilde med mad fra havet. Derfor bør forældre være opmærksomme på, at få fisken frem på middagsbordet, lyder det fra forskerne bag.
Fisk er en genial kilde til protein. Den indeholder omega-3-fedtsyrer, vitaminer og mineraler, der er vigtige for vores knogler og for at undgå hjertekarsygdomme, og så udleder den markant mindre CO2 sammenlignet med eksempelvis oksekød.
Alligevel spiser danske børn alt for lidt af den. Børn mellem 10 og 17 år får nemlig kun 105 gram fisk om ugen, hvilket svarer til omkring en tredjedel af de 350 gram, som Fødevarestyrelsen anbefaler.
Men faktisk handler det lave fiskeindtag ikke om, at børnene er kræsne og ikke bryder sig om smagen, teksturen eller lugten af fisk, som de ellers ofte bliver skudt i skoene.
Børn er vilde med fisk, lyder konklusionen i et nyt studie af forskere fra Københavns Universitet.
”Børn kan faktisk godt lide fisk. Men der er et stort spring imellem, at de kan lide det, og hvor meget de spiser. Derfor bør vi som forældre komme i gang med at få fisken på disken. For vi behøver slet ikke at overtale børnene til at spise den, det vil de nemlig allerede gerne,” lyder det fra Michael Bom Frøst, der er lektor på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.
Sammen med Rikke Højer, der i dag er lektor på Professionshøjskolen Absalon, Ernæring og Sundhed i Slagelse, og som har ledet undersøgelsen som ph.d.-studerende på KU, har han analyseret spørgeskemaer fra 669 danske børn i alderen 11 til 13 år.
Og her angiver knap 70 procent af børnene, at de er enige eller stærkt enige i, at de kan lide fisk, hvor kun 15 procent udtrykker, at de ikke er vilde med de skællede svømmere.
Forældre skal vælge de lette fiskeløsninger
Samtidig viser undersøgelsen, at børnene langt fra spiser nok fisk i hverdagen. Ifølge forskernes resultater er det nemlig under halvdelen af børnene, 42 procent, der har fået fisk indenfor den seneste uge.
Det lave fiskeindtag i undersøgelsen og i Danmark generelt, har flere mulige årsager, forklarer Michael Bom Frøst.
”Vi har ikke stor tradition for at spise fisk i Danmark – den mest anvendte form er makrel i tomat. Derfor er vi heller ikke særlig gode til at tilberede fisk, og få den gode smag frem. Og så er forældre måske bange for at introducere mad, der har en markant smag, fordi de tænker, at deres børn ikke kan lide det,” siger han.
Danske børn er desuden ikke særligt aktive i køkkenet. Kun 26 procent hjælper med madlavningen i hverdagen, ifølge en undersøgelse af Arla fra 2020. Og det gør, at de heller ikke får indflydelse på, hvad der bliver serveret til aftensmad.
Derfor er det vigtigt, at vi voksne hjælper børnene med at få en mere fiskeholdig kost, lyder det fra Rikke Højer.
”Vi skal have skubbet forældre og derved børn henimod at spise mere fisk, men vi skal møde dem, der hvor de er. De nytter ikke noget at tro, at folk er klar til havsnegle og østers. Måske er det godt nok, at vi køber nogle fiskefileter, som vi kan give en hurtig panering eller tager dem, der allerede er færdigpanerede fra fryseren. Bare hold det simpelt,” siger hun.
Derudover foreslår hun også, at vi skal have fisken mere ind i måltiderne i daginstitutioner og skoler, ”For børn lærer meget af at se andre børn spise fisk. Det normaliserer det,” slutter hun.
Københavnerbørn spiser lidt flere fisk
Forskerne har også undersøgt, om der er forskel på fiskeglæden hos børn fra hovedstadsområdet sammenlignet med det øvrige Sjælland.
”Børn fra København og omegn beskriver, at de er lidt gladere for fisk, end børn fra resten af Region Sjælland. Det skyldes formentlig, at udvalget af fisk er større i hovedstadens supermarkeder, og at adgangen til sushi, som mange børn kan lide, er stor,” siger Michael Bom Frøst.
Derudover viser undersøgelsen, at børn fra Københavnsområdet i gennemsnit er 8 procent mere villige til at prøve nye og anderledes fødevarer, sammenlignet med børn, der bor udenfor hovedstadsområdet.
Kontakt
Michael Bom Frøst
Lektor
Institut for Fødevarevidenskab
Københavns Universitet
mbf@food.ku.dk, +45 25 74 75 46
Rikke Højer
Lektor
Professionshøjskolen Abasalon
Ernærings- og Sundhedsuddannelsen i Slagelse
rho@pha.dk, +4572482220
Ida Eriksen
Journalist
Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Københavns Universitet
+45 93 51 60 02
ier@science.ku.dk