26. september 2023

Danmarkshistoriens største infrastrukturfællesskab om fødevarer bærer frugt

FOODHAY

Virksomheder og forskningsmiljøer har med det fælles højteknologiske laboratoriecenter, FOODHAY, sat nye standarder for samarbejde om brug af state-of-the-art forskningsudstyr til udvikling af ny viden og innovative løsninger i udviklingen af fremtidens sunde og bæredygtige fødevarer.

FOODHAY billede

Nye ingredienser, der kan forlænge holdbarheden på fødevarer, nye typer mælkesyrebakterier udvundet fra blomster og bær og nye produktionsmetoder, som kræver et mindre energiforbrug. Det er blot nogle få af de resultater, der er skabt ved hjælp af forskningsinfrastrukturen Open Innovation FOOD & Health Laboratory, FOODHAY, som Uddannelses- og Forskningsministeriet har bidraget til med 51,5 millioner kroner.

Siden 2019 er mere end 100 stykker udstyr blevet installeret på Aarhus Universitet, Københavns Universitet, DTU Fødevareinstituttet og Teknologisk Institut. Et stort antal samarbejder mellem fødevarevirksomheder og både danske og internationale forskningsmiljøer viser gode resultater. Alene i 2022 har 96 danske og internationale virksomheder samarbejdet med FOODHAY-partnerne.

”Fordi FOODHAY-platformen nu råder over mange state-of-the-art avancerede instrumenter er det muligt på en helt ny klinge at undersøge og udvikle råvarer og ingredienser og generelt sundere og mere bæredygtige fødevarer og mindske madspild. Det viser sig bl.a. i et imponerende antal publicerede artikler, konferencepræsentationer, gennemførte studenterprojekter og samarbejder med fødevarevirksomheder”, siger Michelle Williams, som leder FOODHAY-konsortiet og Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet.

 

Indtil videre er 41 artikler publiceret, 35 præsentationer givet på konferencer og 37 bachelor- og kandidatafhandlinger afleveret med brug af FOODHAY udstyr.

Virksomheder og specialiseret viden rykker sammen

Dansk Industri glæder sig over, at FOODHAY-samarbejdet har givet virksomhederne mulighed for at rykke tættere på den specialiserede viden og udstyr på universiteterne og hos andre videnspartnere.

”Det er afgørende for fødevaresektoren at få udviklet den viden, vi har brug for til fremtidens sunde og bæredygtige fødevarer og ingredienser. Her er FOODHAY en platform af høj klasse, og jeg glæder mig over, at virksomhederne i den grad har grebet muligheden for at være med. Samtidig er det en fornøjelse at se, at der i mange af FOODHAY-projekterne også bliver uddannet kandidater indenfor fødevareområdet. Det tegner godt for fremtiden”, siger branchedirektør Leif Nielsen fra DI Fødevarer.

Få flere nyheder om fødevareforskning og -uddannelse ved at tilmelde dig KU FOOD's nyhedsbrev

Bred anvendelse i industrien

Udstyr og viden, som er tilvejebragt gennem FOODHAY, har fundet vej til både små og store virksomheder. Eksempelvis har man hos Greenfield Innovation Aps testet grønne proteiner ved at substituere dem i frisk pasta, det har gjort fremstillingen hurtigere og dermed mindre energikrævende. Food & Bio Cluster Denmark glæder sig over sådanne eksempler.

”Vi noterer med særlig glæde, at der også er en lang række innovative virksomheder, som har samarbejdet med forskningsmiljøerne og har fået værdi ud af de investeringer, der er foretaget over de seneste år”, siger direktør Lars Visbech Sørensen fra Food & Bio Cluster Denmark.

Målet for FOODHAY er netop at skabe ny viden til brug i fødevareindustrien og til talentudvikling af både studerende, forskere og medarbejdere i fødevarevirksomheder. FOODHAY er sat i verden for at bidrage til at udvikle fremtidens sunde og bæredygtige fødevarer samt mindske madspild gennem avanceret proces- og forskningsudstyr.

Læs mere om FOODHAY på FOODHAYs website.

Se eksempler på brugen af udstyr i en række artikler i magasinet PLUS PROCES fra Tech Media:

Kontakt

Institutleder for fødevare ved AU, Michelle Williams, mw@food.au.dk

Viceinstitutleder for Forskning og Innovation ved KU FOOD, Nanna Viereck, nav@food.ku.dk

eller

Kommunikationsmedarbejder ved KU FOOD Lene Hundborg Koss, lene.h.koss@food.ku.dk, mobil +45 42 34 27 69

Emner

Læs også