15. maj 2020

Interview med Simone om kødpraktik

Fødevareuddannelse

Simone er opvokset på en lille gård på Langeland og har taget en STX med matematik, fysik og kemi som hovedfag. Efter gymnasiet havde hun tre sabbatår, hvor hun rejste og arbejdede med dyr. I 2016 begyndte hun på bacheloruddannelsen Fødevarer og ernæring og i efteråret 2019 var hun i kødpraktik.

Billede af Simone
Interview med Simone fra bacheloruddannelsen Fødevarer og ernæring om at være i kødpraktik.

Hvorfor valgte du kødpraktikken?

”Jeg tror, mange føler sig begrænset af navnet, der giver indtryk af, at man kun kan arbejde med kød efterfølgende. Men kødpraktikken giver mange muligheder og handler ikke udelukkende om røde bøffer og bacon. Der er et introforløb på Danish Meat Research Institute (DMRI), hvor vi lærte om processer, udskæringer og tilberedning af kød, hvorefter vi var i otte ugers praktik i to forskellige virksomheder. Her oplevede jeg dagligdagen og gennemførte to projekter – et i hver virksomhed – som jeg skrev rapporter om. Under min praktik flyttede jeg til Jylland, hvilket var et fint afbræk fra studielivet - og tiden fløj afsted!”

Hvor var du så i praktik, og hvad handlede dine projekter om?

”Mit første praktikophold var hos Essentia Protein Solutions, hvor jeg arbejdede med yoghurt og dens viskositet ved tilsætning af animalsk protein. Det handlede meget om optimering af processer, ernæring samt udviklingen af et nyt produkt. Mit andet praktikophold var hos Danish Crown Foods i Aabenraa. Her havde jeg et hovedprojekt om emballage, men fulgte også kvalitetslederen på fabrikken. Det gav mig et indblik i kvalitetssikring, hele fabrikkens opbygning og ikke mindst lovgivning omkring prøveudtagning ift. fødevaresikkerhed.

Få flere nyheder om fødevareforskning og -uddannelse ved at tilmelde dig KU FOOD's nyhedsbrev, som udkommer 4 gange om året

Jeg var også med rundt på andre fabrikker i Danish Crown Foods og mødte en masse forskellige mennesker, der kunne fortælle om at være en del af en stor fødevarevirksomhed. Mine projekter handlede altså om yoghurt og emballage, og ikke direkte om kød. Kødpraktikken viste sig at åbne en masse døre, og da kød er en utrolig kompleks fødevare, er der altid nye områder at udforske inden for dette felt. Det er også dejligt at have en uddannelse, hvor praktik er en mulighed. Det var virkelig spændende og udfordrende at komme ud i den virkelige verden og prøve kræfter med alt det, man har lært.”

Hvad drømmer du om at bruge din uddannelse til?

”Jeg har altid syntes, at fødevarer var interessante, og jeg er opvokset på landet, hvor jeg har lært meget om at følge fødevaren fra jord til bord. Dyr, der har haft en god opvækst, grønsager og bær fra haven, hjemmebag osv. Alt dette har altid fanget min interesse, og da jeg fandt ud af, at man kunne studere fødevarevidenskab, var jeg ikke i tvivl om, at jeg skulle den vej. Jeg vil gerne arbejde med produktudvikling og optimering af produkter med henblik på sundhed, klima og kombinationsprodukter (kombination af kød og grønt).

I løbet af uddannelsen er vi blevet præsenteret for et hav af muligheder, der er utroligt spændende, så det kan være svært at vælge hvilken vej man skal gå, da mange af jobmulighederne er spændende! Det er blot at finde netop det som interesserer dig, som både kan være ernæring, fødevareprocesser, teknologi, kød, planter osv. Mulighederne er mange.”

Læs mere om praktik og uddannelsen i fødevarer og ernæringstudier.ku.dk.