En dedikeret og plantefokuseret leder takker af
Efter otte år som leder for Institut for Fødevarevidenskab (KU FOOD) giver Anna Haldrup nu faklen videre til en ny institutleder og går på pension. Det gør hun efter otte år, hvori hun har sat retningen mod at instituttets forskere bliver ejere i stedet for partnere på de helt store forskningsprojekter samt at styrke forskningen i særligt plantebaserede fødevarer og biosolutions.

Det kunne lige så vel have været et hospital, som Anna Haldrup nu har haft sidste arbejdsdag på. Først kom hun ind på medicinstudierne, men hun valgte i stedet at uddanne sig til sygeplejerske. Hendes fascination af gensplejsning og planteforædling trak hende imidlertid mod agronomistudierne, og de blev startskuddet til hele hendes karriere. Sidst er det blevet til rollen som institutleder på KU FOOD, som hun fratræder den 1. maj.
Det har været otte år med rivende udvikling i både fødevarevidenskaben og fødevarebranchen, foruden den rolle som mad og fødevareproduktion spiller i den grønne omstilling. I løbet af disse år er fundingmuligheder inden for plantebaserede fødevarer og biosolutions desuden steget kraftigt. Og det har Anna været optaget af at styrke instituttets position i.
”Jeg har fra start af haft et klart mål om at dreje instituttet over imod mere basalforskning, og at vi blev hovedansøgere på de rigtigt store forskningsprojekter i stedet for at være inviterede partnere i andres. En anden af mine ambitioner var at få os etableret solidt inden for forskning i plantebaserede fødevarer i god tid, for det var tydeligt, at vores forskningsområde og fundingmulighederne ville gå meget i den retning, ligesom de studerende efterlyste undervisning i feltet. Og det er i høj grad lykkedes. Vores to største projekter, som vi er ejere på, handler for eksempel netop om plantebaserede fødevarer, produceret bæredygtigt og at gøre dem så velsmagende, at forbrugerne vil tage dem til sig,” fortæller Anna.
Det har været en helt fantastisk tid. Og tiden er simpelthen fløjet afsted. Der er så mange søde og hjælpsomme mennesker her på Instituttet, at det har været et virkelig dejligt arbejdsmiljø for mig at være i. Folk her er gode til at gå efter bolden...
Den samme fokus på et proaktivt skift imod de områder for fremtiden, hvor fødevareforskning kan blive en nøglespiller, har også afspejlet sig på instituttets uddannelser i Annas 8 år som leder. Der er både blevet tilført en plantespecialisering på kandidaten i fødevarevidenskab, og i 2024 åbnede Biosolutions-kandidatuddannelsen i Kalundborg, som er delt mellem FOOD og Institut for Plante- og Miljøvidenskab (PLEN).
Samtidig er hun stolt af samarbejdet med mejeriindustrien og udviklingen af den 104-årige mejeriingeniøruddannelse mod mere bæredygtighed og internationalisering.
Et irriterende spørgsmål og et trist farvel
Annas karriere har taget hende til både Danisco og Carlsberg foruden en tidligere stilling som Institutleder for Plantebiologi samt som vicedirektør for Forskning og Innovation på Københavns Universitet. Og KU FOOD har efterladt et særligt aftryk i hende.
”Det har været en helt fantastisk tid. Og tiden er simpelthen fløjet afsted. Der er så mange søde og hjælpsomme mennesker her på Instituttet, at det har været et virkelig dejligt arbejdsmiljø for mig at være i. Folk her er gode til at gå efter bolden. Og så brænder de virkelig for at deres forskning har impact, hvilket har betydet for os, at vi har et ekstremt godt samarbejde med industrien. Så selvom jeg har vidst i 8 år, at jeg skulle sige farvel, er det altså trist,” siger Anna.
Men samtidig med at det er et vemodigt farvel, er Anna optimistisk for FOOD’s fremtid – for de dedikerede medarbejdere, hun har sat sådan pris på, fortsætter på instituttet, ligesom der er sket et generationsskifte. Samtidig er FOOD fortsat ejer på vigtige forskningsprojekter, og lige fra lederrollerne til tenure-track adjunkter til ph.d.-studerende Instituttet rigtigt godt besat, fremhæver Anna.
Hvad tilværelsen som pensionist kommer til at bringe, er dog lidt sværere for hende at svare på:
”Det er et irriterende spørgsmål, for jeg ved det ikke. Jeg ved ikke, hvor meget jeg skal glæde mig eller hvor meget jeg skal være skrækslagen,” siger hun med et smil og fortsætter:
”Jeg skal øve mig i at holde fri og prøve at nyde den fleksibilitet, jeg kommer til at have i kalenderne. Jeg skal i hvert fald være mere sammen med min familie og mine venner samt dyrke mere motion. Men jeg tror, det bliver svært at trappe helt ned fra min tid som institutleder, så jeg håber også, at jeg kan finde en måde at bruge min viden og mit netværk fremover, for eksempel til at facilitere samarbejder mellem universitet og industri,” slutter Anna.
Kontakt
Thomas Sten Pedersen
Kommunikationsrådgiver
Mail: thomas.pedersen@adm.ku.dk
Telefon: 35 32 21 11