Mød os på Madens Folkemøde 2025

Madens Folkemøde 2025 løber af stablen fra den 15. maj til den 17. maj, og KU FOOD er igen i år med, både i eget eventtelt og til nogle af folkemødets vigtigste debatter. Du kan både møde en række af vores fødevareforskere samt studerende fra vores uddannelser.
Herunder finder programmet for vores eget eventtelt samt et overblik over de debatter, som KU FOODs forskere deltager i.
KU FOOD Teltet - Torsdag den 15. maj
Kl. 14:00 - 17:00
Mød vores studerende
Mød vores engagerede FOOD-studerende fra forskellige uddannelsesretninger, som alle brænder for at udvikle fremtidens fødevarer gennem forskning og innovation.
KU FOOD Teltet - Fredag den 16. maj
Kl. 10:00-13:00
Velsmagende bæredygtig mad – løsninger der giver mere mums til planterig mad
Kom og smag vores gode forslag til at øge velsmagen i planterig mad. Vi har eksperimenteret med al vores viden om mad og sensorik, og udviklet flere smagfulde eksempler med kulinariske smagsforstærkere. Forskerne bag vil gerne have din mening om vi er lykkedes med at øge velsmagen.
Afholdes af Shaghayegh Keshanidokht, Lucia Haepers og Marta Lasa Valencia
Kl. 13:00-15:00, venstre side af teltet
Egnsdesserter og videnskab
Lokale desserter bruges til at fremhæve den finurlige videnskab bag dessertlavning
Afholdes af Gastronomisk Legestue
Kl. 13:00-16:00, højre side af teltet
Middag med mobilen – hvordan og hvorfor spiser vi med skærmen?
Flere og flere danskere spiser med en skærm ved bordet eller i sofaen. Vi inviterer dig til at deltage i en undersøgelse for at forstå, hvordan, hvornår og hvorfor smartphones, tablets og tv er blevet en fast del af vores måltider.
Afholdes af Qian Janice Wang og Alberte Baggesgaard Seeberg
Kl. 15:00-16:00, venstre side af teltet
SvampeMad: Omdannelse af mask til en proteinrig fødevareingrediens
Kom og smag fremtidens nye fødevareingredienser deltag i en undersøgelse om hvordan de kan bruges i en bæredygtig fødevareproduktion.
Afholdes af Vibeke Orlien, Dhrithi Prabhuram, Anette Granly Koch og Daniella Høiby-Jensen
Kl. 16:00-17:00, venstre side af teltet
Proteiner fra græsmarker til bæredygtig fødevare
Hør om de spiselige proteiner fra græsplanterne og deltag i en undersøgelse om anvendelsen af disse nye græsproteiningredienser i fremtidig bæredygtig fødevareproduktion.
Afholdes af Vibeke Orlien og Esteban G. Echeverria Jaramillo
Kl. 16:00-18:00, højre side af teltet
Ølsmagning
Smag to forskellige øl brygget af vores studerende på vores brygspecialisering
Afholdes af Kim Lou Johansen
Kl. 17:00-18:00, venstre side af teltet
Lykkehjul med vores studerende
Mød vores engagerede FOOD studerende og drej på Challenge Lykkehjulet – måske venter der en spændende udfordring til smagsløgene!
KU FOOD Teltet - lørdag den 17. maj
Kl. 10:00-13:00
Velsmagende bæredygtig mad – løsninger der giver mere mums til planterig mad
Kom og smag vores gode forslag til at øge velsmagen i planterig mad. Vi har eksperimenteret med al vores viden om mad og sensorik, og udviklet flere smagfulde eksempler med kulinariske smagsforstærkere. Forskerne bag vil gerne have din mening om vi er lykkedes med at øge velsmagen.
Afholdes af Shaghayegh Keshanidokht, Lucia Haepers og Marta Lasa Valencia
13:00-15:00, højre side af teltet
Fermenteringens facetter
Vi udforsker, hvordan forskellige former for fermentering kan forøge fødevarers kvalitet og smagsoplevelse.
Afholdes af Gastronomisk Legestue
Kl. 15:00-17:00, venstre side af teltet
Lykkehjul med vores studerende
Mød vores engagerede FOOD studerende og drej på Challenge Lykkehjulet – måske venter der en spændende udfordring til smagsløgene!
Kl 13:00-17:00, venstre side af teltet, på engelsk
Fermented flavor solutions from up-cycled ingredients: from side-stream to application
REDUCED transforms food industry side-streams and upcycled ingredients into flavorful, sustainable products. We invite you to taste two delicious dishes and discover how our ingredients can elevate the flavor of your next meal.
Afholdes af Alon Cna'ani og Rebecca Rocchi fra REDUCED
Hør vores forskere til disse debatter
Torsdag den 15. maj
Hey Siri: Hvad skal jeg spise? Personlig diæet og teknologien til at få det til at ske
Fra kl. 15 på Sundhedsscenen
Madpyramiden er fin på papiret – men hvem spiser egentlig efter den? Vi er alle forskellige, så hvorfor skulle én kostplan passe til alle?
Med ny teknologi kan vi skræddersy kostråd, tracke vores reelle spisevaner og tilpasse dem efter både sundhed, smag og preferæncer.
Men er det slut med mormors opskrifter, når algoritmen tager over? Og tør vi stole på Siri til at lave vores madplan? Velkommen til fremtidens personlige diæt!
På scenen er Morten Arendt Rasmussen.
Fredag den 16. maj
Ultraforarbejdet mad og sundhed
Fra 10 på Sundhedsscenen.
Indtag af såkaldt ultraforarbejdede fødevarer ser i en række befolkningsundersøgelser ud til øge risikoen for udvikling af overvægt/fedme, type 2 sukkersyge, hjertekarsygdomme, visse kræftformer og mange flere. Men hvad er ultraforarbejdede fødevarer og er de alle sammen lige sygdomsfremkaldende?
På scenen er Susanne Bügel fra Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet.
Fremtidens græs- og svampeproteiner vil give os bæredygtig mad
Fra 13 på Den Cirkulære Scene.
For at sikre en bæredygtig fødevareforsyning er det afgørende at producere ingredienser fra nye plantebaserede kilder.
Forskere og ingrediensvirksomheder har løsninger til sådanne nye ingredienser. Men hvad mener forbrugerne? Kan vi spise græs? Og hvad er svampeproteiner?
Kom og hør ekspertindsigt på hvad disse løsninger er, og hvordan fremtiden for mad kan se ud. Sammen med publikum vil vi afdække forhindringerne, fremhæve fordelene og undersøge, hvordan disse nye ingredienser kan drive overgangen til en mere bæredygtig mad-æra.
På scenen er Vibeke Orlien, lektor, Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet,
Estaban Jaramillo, postdoc, Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet,
Anette Koch, Faglig leder, Fødevaresikkerhed og Kvalitet, Teknologisk Institut
Louise B Brønnum, Partner, Kost Studio
Moderator: Anne Lerche, chef for Biosolutions, Dansk Erhverv.
Biosolutions - Nye problemer, gamle løsninger
Sceneplads er på vej
På scenen er Dennis Sandris Nielsen og Serafim Bakalis
Hvorfor er der ikke alkohol i alkoholfri øl?
Fra 15 på Sundhedsscenen.
Alkoholfri øl er blevet meget populært de seneste år og markedet stiger fortsat. Kvaliteten af alkoholfri øl er også steget de seneste år.
Vi ser på, hvorfor det er så svært at lave alkoholfri øl og på forskellige måder at fremstille det på.
På scenen er Kim Lou Johansen
Lørdag den 17. maj
Forarbejdede (plantebaserede) fødevarer - kan de bidrage positivt til vores sundhed og velvære?
Fra 10 på Sundhedsscenen.
Forarbejdede fødevarer er en integreret del af vores moderne kost, men debatten om ultraforarbejdede fødevarer er stigende. Dette oplæg vil forsøge at nuancere diskussionen omkring forarbejdede plantebaserede fødevarer ved at oplyse om forskellige typer af forarbejdning. Der vil være specielt fokus på, hvordan man som forbruger bliver bedre klædt på til at forstå forskellen på grader af forarbejdning, og hvorfor det kan være en god idé at forarbejde plantebaserede fødevarer for at forbedre ernæringskvaliteten af planteproteiner.
På scenen er Iben Lykke Petersen
Ultraforarbejdet mad, hvad er op og ned?
Fra 11 på Sundhedsscenen.
Vi taler meget om de ultraprocesserede fødevarer, men der er mange myter og mystiksom omgiver dette.
Hvad er sundt og usundt, og er det fremstilling eller næringsindhold der tæller? Må du virkelig kun bruge 5 ingredienser? Og hvad ville der egentlig være tilbage på hylderne, hvis du fjernede alle de varer der falder indenfor UPF kategorien?
Hvad drejer det sig egentlig om – vi sætter UPF til debat og prøver at koge snakken ned hvor alle kan være med.
På Scenen er Susanne Bügel, Københavns Universitet
Kim Møller, Kommunikationschef, Orkla Danmark
Natasha Sellberg, Chefkonsulent, Hjerteforeningen
Moderator er Frederikke Fester, DI Fødevarer
Hvordan har fermenterede fødevarer formet dig, dit tarmmikrobiom og (måske) din sundhed?
14-14.45 på Sundhedsscenen
Fermentering har været brugt i tusinder af år til at producere fødevarer som brød, surkål, øl, vin og eddike. Vi mennesker bruger fermentering til omdanne råvarer til noget andet og skabe maden. Men meget tyder på, at samspillet mellem mennesket og fermenterede fødevarer også har formet os, og at vi mennesker genetisk er adapteret til at spise fermenterede fødevarer. Samtidig ved vi, at samspillet mellem mennesket og de mikroorganismer vi har i vores tarmsystem (”tarmmikrobiomet”) har stor betydning for vores sundhed. Ny forskning viser, at fermenterede fødevarer kan påvirke os og vores tarmsystem på en måde, der er større end summen af råvarer og de mikroorganismer, produktet indeholder.
Under indslaget ser vi nærmere på forholdet mellem os, vores tarmmikrobiom og fermenterede fødevarer – og smager lidt eksempler på fermenterede fødevarer for at få det hele til at glide lidt lettere ned.
På scenen er Dennis Sandris Nielsen fra KU FOOD.