Mød os på Madens Folkemøde
Madens Folkemøde 2024 løber af stablen fra den 31. maj til den 1. juni, og KU FOOD er igen i år med, både i eget eventtelt og til nogle af folkemødets vigtigste debatter. Du kan både møde en række af vores fødevareforskere samt studerende på vores bacheloruddannelse i fødevarer og ernæring.
Herunder finder programmet for vores eget eventtelt samt et overblik over de debatter, som KU FOODs forskere deltager i.
KU FOOD Teltet - Fredag den 31 maj
Boost - nye anvendelser af lokale kornsorter
Kl.10:00-13:00.
Kom og smag fladbrød - Optimal brug af korn med lavt proteinindhold.
Afholdes af Michael Bom Frøst og studerende på fødevarer og ernæring.
Højkvalitetsproteinpulver fra økologiske græsmarker til is
Kl. 13:00-14:00.
Hør om de spiselige proteiner fra græsplanterne og deltag i en undersøgelse om anvendelsen af disse nye græsproteiningredienser i fremtidig bæredygtig fødevareproduktion.
Afholdes af Vibeke Orlien, Esteban G Echeverria Jaramillo og Callista Gaiola-Hainaud samt studerende på fødevarer og ernæring.
Creamy Elegance: Hempseeds Oleosomes Delight (In English)
Kl. 13:00-14:30.
Come and taste our Danish-grown Hempseeds Cream. Free from artificial ingredients, this cream is rich in omega-3 and -6, and carries the unique aroma and flavour of the seeds. Join us in exploring its potential for plant-based foods.
Afholdes af Mauricio Oyarzún, Vishal Mahesh Phadnis og Cecilie Heide Nielsen
SvampeMad: Omdannelsen af mask til en proteinrig fødevareingrediens
Kl. 14:00-15:00.
Kom og smag fremtidens nye fødevareingredienser og deltag i en undersøgelse om hvordan de kan bruges i en bæredygtig fødevareproduktion
Afholdes af Vibeke Orlien og studerende fra fødevarer og ernæring.
Ølbrygning på KU
Kl. 15:00-18:00
Kom og smag på øl brygget på det lille pilotbryggeri på Institut for Fødevarevidenskab.
Afholdes af Kim Johansen, Magnus Mustafa Fazli.
REDUCED R&D - Vi har brug for dine smagsløg
Kl. 15:00-18:00.
Få motioneret dine smagsløg og vær med til at forme REDUCED’s nyeste produkter
Afholdes af Morten Thybo fra REDUCED samt Signe Rimer og Lorenzo Boschi.
How do you choose your coffee? – Price, Taste, Health, or Sustainability? (på engelsk)
Kl. 10:00-17:00
Deltag i en spørgeskemaundersøgelse om dit kaffeforbrug, hvis svar kan være med til at påvirke den voksende kaffeindustri.
Afholdes af Andika Wicaksono Putro
Fra 10.00 - 18.00 foran KU FOOD-teltet
- Mød studerende på bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring. Her kan du bl.,a. høre om uddannelsen, studielivet på den, og hvorfor det var netop den uddannelse, de valgte.
KU FOOD Teltet - Lørdag den 1 juni
Hvad sker der med proteinerne i maden efter at du har spist - og er der forskel på dem?
Kl. 10:00-11:00.
Kom og hør hvordan din krop fordøjer proteiner, hvordan vi kan måle på det i laboratoriet – og om det gør en forskel om proteinerne kommer fra planter eller dyr.
Afholdes af Iben Lykke Petersen samt studerende fra fødevarer og ernæring.
Med smagen for et planterigt køkken på tværs af madkulturer og årtusinder
Kl. 10:00-11:30
Minaka Ono og Ole G. Mouritsen demonstrerer, hvordan japansk madkultur og antikkens viden kan hjælpe os til at spise mere grønt.
Afholdes af Minaka Ono og Ole G. Mouritsen
Smagning af flødeost med tang
Kl. 11:30-14:00.
Kom og smag to nye flødeostprodukter med tang
Afholdes af Aikaterina Vasileiou og Astrid Mølgård
Boost - nye anvendelser af lokale kornsorter
Kl. 14:00-17:00.
Kom og smag knækbrød - optimal brug af korn med lavt proteinindhold.
Afholdes af Michael Bom Frøst samt studerende fra fødevarer og ernæring.)
How do you choose your coffee? – Price, Taste, Health, or Sustainability? (på engelsk)
Kl. 10:00-17:00
Deltag i en spørgeskemaundersøgelse om dit kaffeforbrug, hvis svar kan være med til at påvirke den voksende kaffeindustri.
Afholdes af Andika Wicaksono Putro
10.00 - 17.00 foran KU FOOD-teltet
- Mød studerende på bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring. Her kan du bl.,a. høre om uddannelsen, studielivet på den, og hvorfor det var netop den uddannelse, de valgte.
Hør vores forskere til disse debatter
Fredag den 31. maj
Tangs rolle i fremtidens mad
Fra 10.00 i Det Grønne Køkken
Kom og hør forskernes nyeste viden om tang og få indblik i, hvordan tang ikke kun kan blive et centralt element i vores kost, men også spille en nøglerolle i løsningen på nutidens miljøudfordringer.
På scenen er Marianne Thomsen, Karsten Olsen, Cecilie Heide Nielsen, alle fra KU FOOD, samt Kasper Kristiansen fra Aurelis Food.
Kan man spise en bioslution?
Fra 11.00 i Loen.
Biosolutions er en af Danmarks største erhvervsmæssige styrkepositioner – med en spritny kandidatuddannelse i Biosolutions på KU, en skov af innovative startups og SMV’er samt begyndelsen på Novonesis.
Men hvad er biosolutions egentligt – og kan man spise dem? Vi ser tilbage på årstusinders fermenteringsmetoder, zoomer helt ind planternes celler og åbner op for perspektiverne i den mikrobielle fremtid.
På Scenen er Dennis Sandris Nielsen fra KU FOOD, Jens Legarth fra FERM FOOD, og Anthon A. Nødskov fra Københavns Universitet er moderator.
Hvordan kan tang tilføre velsmag i en ny grøn gastronomi?
Fra 11 i Det Grønne Køkken.
I denne workshop afsøger gastrofysiker og Professor Ole G. Mourtisen og Martin Petersen fra Det Grønne Laboratorium på Hotel -og Restaurantskolen tangs gastronomiske potentiale.
På Scenen er Martin Petersen fra Det Grønne Laboratorium på Hotel- og Restaurantskolen sammen med Ole G Mouritsen fra KU FOOD.
Nationalt topmøde: Frugt og grønt - den vigtigste ingrediens i en sund livsstil?
Fra 12.00-12.45 på Sundhedsscenen.
Vores fælles samfund via Fødevarestyrelsen anbefaler alle danskere at spise 600 gram frugt og grønt om dagen. Rådet om at have et højt indtag af frugt og grønt har eksisteret i rigtig mange år, men der er lidt vej endnu til at mange danskere er med på vognen. 9/10 danskere når ikke op på de 600 gram frugt og grønt om dagen. Sundhedsøkonomisk anslås det at kunne give samfundet en gevinst på 12 mia. kr. om året, hvis vi alle spiste vores "6 om dagen" med glæde.
I dagens samtale dykker vi ned i alle nuancerne bag dette kostråd, som nu også er blevet et klima-kostråd. Vi kommer bagved alle grundene til at dette grønne kostråd er så vigtigt. Vi taler både om indholdsstoffer, mineraler, vitaminer, tarme, kostfibre, smag og klima – og finder frem til de bedste initiativer, som er lykkes med at inspirere flere til at spise 600 gram frugt og grønt om dagen.
På scenen er Dennis Sandris Nielsen (KU FOOD), Ellen Trolle (DTU), Stine Vuholm (Fødevarestyrelsen) og Trine Krebs fra Food Organisation of Denmark er moderator.
Hvordan skaber vi fødevarestartups, der forandrer verden?
Fra 13.00 i Loen
Mød Danmarks sprødeste fødevare-startups og hør om deres rejse mod drømmeprojektet. Måske finder du inspiration til at forfølge din geniale idé – måske hører du om din næste livret. Du bliver stensikkert klogere på, hvordan vi skaber fremtidens fødevarer.
På scenen er Karsten Olsen (KU FOOD), Signe Rimer (REDUCED), Peter Nøhr (Kost Studio), Charlotte Bagge Hansen (Moderaterne), Nikoaj Jæpelt (COOP Crowdfunding), og moderatoren er Anthon A Nødskov (Københavns Universitet).
Forbrugeres accept af produkter fremstillet af sidestrømme og overskudsvarer
Fra 15.00 på Den Cirkulære Scene
Efter et kort oplæg om nye spændende produkter på markedet, vil et panel af dygtige forskere fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet udforske forbrugernes villighed til at omfavne upcyclede fødevarer. Panelet vil diskutere, hvordan innovative tilgange til fødevareproduktion, såsom at bruge auberginegranulat som erstatning for hakket kød, eller vindruer som naturligt sødemiddel, kan reducere madspild og fremme bæredygtige fødevarevalg. Sammen dykker de ned i, hvordan faktorer som interesse for at prøve nye fødevarer og økologiske produkter påvirker accepten af upcyclede fødevarer. Debatten undersøger kravene for at skabe en kultur, hvor bæredygtige valg bliver normen i vores fødevaresystemer.
På Scenen er Marianne Thomsen, Helene Christine Reinbach og Michael Bom Frøst, alle fra KU FOOD.
Hvordan bliver fødevarer de unges førstevalg?
Fra 16.00 på Gårdscenen.
Vi er mange, som elsker fødevarer – og ikke kun for smagen, men også fordi de åbner op for den grønne omstilling, en sund livsstil og gode oplevelser med venner og familie.
Alligevel er fødevarefaget ikke nær så populært som fx design, psykologi og kommunikation. Faktisk har vi brug for, at langt flere unge tager en uddannelse i fødevarer.
Vi spørger unge, ældre og alle i publikum, hvordan fødevarer bliver de unges førstevalg.
På scenen er Andreas de Neergaard, prodekan for uddannelse på Københavns Universitet SCIENCE sammen med Lise Schønbech, Morten Bech, Sigurd Hvelplund, allesammen studerende på bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring, samt Markus Pallesen Schaumburg-Müller, som er jordbrugsteknolog-studerende og ambassadør for Future Food, samt elever på 'Jord til bord' på Baunehøj efterskole.
Lørdag den 1. juni
Hvordan har fermenterede fødevarer formet dig, dit tarmmikrobiom og (måske) også din sundhed?
Fra 11 på Sundhedsscenen.
Fermentering har været brugt i tusinder af år til at producere fødevarer som brød, surkål, øl, vin og eddike. Vi mennesker bruger fermentering til omdanne råvarer til noget andet og skabe maden. Men meget tyder på, at samspillet mellem mennesket og fermenterede fødevarer også har formet os, og at vi mennesker genetisk er adapteret til at spise fermenterede fødevarer. Samtidig ved vi, at samspillet mellem mennesket og de mikroorganismer vi har i vores tarmsystem (”tarmmikrobiomet”) har stor betydning for vores sundhed. Ny forskning viser, at fermenterede fødevarer kan påvirke os og vores tarmsystem på en måde, der er større end summen af råvarer og de mikroorganismer, produktet indeholder.
Under indslaget ser vi nærmere på forholdet mellem os, vores tarmmikrobiom og fermenterede fødevarer – og smager lidt eksempler på fermenterede fødevarer for at få det hele til at glide lidt lettere ned.
På scenen er Dennis Sandris Nielsen fra KU FOOD.
Hvordan smager grønne proteiner - og er de sunde?
Fra 13 i Det Grønne Køkken
Forskning spænder bredt indenfor plantebaserede fødevare og biokemi i jagten på ny og spændende viden, som - måske - kan vise sig banebrydende for udvikling af fremtidens grønne fødevarer med fokus på kvalitet, smag og næringsindhold.
Kom og hør oplæg om smag af grønne proteiner og proteinkvalitet i sammenligning med andre proteinkilder. Oplægget tager udgangspunkt i fælles forskningsprojekter mellem KU FOOD og Professionshøjskolen Absalon.
På scenen er Iben Lykke Petersen fra KU FOOD og Susanne Bølling Laugsen fra Professionshøjskolen Absalon.
Forbrugernes accept af plantebaserede fødevarer - hvad ved vi nu, og hvad er de nøste udfordringer der skal løses?
Fra 15 på Sundhedsscenen
I de senere år har vores forståelse af forbrugernes opfattelse og påskønnelse af plantebaserede alternativer udviklet sig markant.
Samtidig ser væksten i plantebaserede alternativer til kød og mejeriprodukter ud til at være fladet ud. Hvilke motivationer og barrierer har forbrugerne i deres forbrug af plantebaserede fødevarer? Og hvordan får vi dem til at øge indtaget af plantebaserede fødevarer?
På scenen er Michael Bom Frøst fra KU FOOD.