Sensoriske præferencer og måltidspræferencer og deres betydning for accept af nye fødevarer og måltider
Baggrund: Madpræferencer er relativ velkendte for unge og voksne raske mennesker og er beskrevet i en række publicerede arbejder. Derimod er der mindre systematisk viden om madpræferencer hos ældre mennesker og om, hvordan de kan relateres til alderen. Hos det kommunale madservice indsamles der overordnet information om madpræferencer, men der findes ikke en gennemgang af disse præferencer og de sensoriske præferencer, der er knyttet til dem. Der mangler videnskabelige undersøgelser, som kan danne baggrund for og give en forståelse af, hvad ældre mennesker sætter pris på ved deres madservice.
Forskningsaktiviteter: Præferencer for mad og sensoriske præferencer (flavor, tekstur, velsmag) hos hjemmeboende ældre er afdækket i denne arbejdspakke, og der er udarbejdet spørgeskemaer til de ældre. Spørgsmålene er relateret både til kendte og til nye fødevarer samt til hele måltider. Oplysninger om de ældres baggrund (køn, alder, medicinindtag m.m.) er medtaget som baggrundsinformation ved opgørelsen af resultater i segmenteringsanalyser.
For at undersøge de ældres accept af nye fødevarer og måltider er der endvidere udført gentagne eksponeringsstudier med kendte og nye måltider.
Udbytte: Forskningsområdet har givet viden om ældre menneskers sensoriske præferencer og deres accept af nye fødevarer og dermed vigtig information til arbejdet med at optimere mad til ældre.
Resultater: Nedenstående oversigt over publikationer bliver opdateret løbende. Ønsker du en publikation tilsendt, så skriv venligst til dju@food.ku.dk
Videnskabelig publikationer
Zhou, X., Hartvig, D.L., Bredie, W.L.P, Perez-Cueto, F.J.A. (2021). Provision of visually appetising and high-energy maize soup as an in-between meal for older consumers. Journal of Food Quality and Preference, vol 88. doi: 10.1016/j.foodqual.2020.104069
Zhou, X., Perez-Cueto, F.J.A., Ritz, C., Bredie, W.L.P. (2021). How dish components influence older consumers’ evaluation? –A study with application of conjoint analysis and eye tracking technology. Journal of Food Quality and Preference, in press, doi: 10.1016/j.foodqual.2021.104484
Posters
Hartvig, D., Laugesen, S.B., Bredie, W.L.P. (2016). Food preferences and demand for condiments among elderly receiving meals-on-wheels. EuroSense, 11.-14. september, Dijon, Frankrig.
Populær-videnskabelige publikationer
Bredie, W., Thomsen, R.P. (2021). ELDORADO - Forebyggelse af underernæring og fremme af trivsel hos ældre i eget hjem ved optimering af madservice. Diætisten, 170, 21-24.
Thomsen, R.P. (2020). Optimering af madservice til ældre. Brochure. Afsluttende populær publikation i ELDORADO projektet.
Koss, L.H. (2016). Målrettet mad til ældre skal forhindre underernæring. Nyheder på food.ku.dk.
Møller, P. (2016). Madens smag. Diætisten, 140, april, s. 16-18.
Koss, L.H. (2015). Sansernes betydning for ældres spisevaner. Nyheder på food.ku.dk.