Udvikling og afprøvning af herlige ELDORADO måltider
Baggrund: Selvom mange ældre mennesker modtager madudbringning, så eksisterer der meget lidt viden om, hvilken effekt dette tilbud har på de ældres ernæringstilstand, fysiske funktionsevne, livskvalitet m.m.
Til gengæld vides det, at mange af disse ældre har nedsat appetit, tygge- og synkeproblemer, ændrede duft og smagsoplevelser m.v. og derfor ofte har svært ved at få spist og drukket tilstrækkeligt. Indtil nu har de få gennemførte studier primært haft fokus på at øge energiindholdet eller antallet af tilbudte måltider i madudbringningen, mens ingen studier har forsøgt at optimere det kulinariske aspekt eller tygge- og synkevenligheden.
Forskningsaktiviteter: I dette forskningsområde er der udviklet og afprøvet forskellige herlige ELDORADO hoved- og mellemmåltider.
Der er arbejdet med at identificere, hvilke fødevarer og madretter de ældre foretrækker, når det gælder smag, duft m.v. Deltagerne var ældre, der modtog madudbringning og ældre indlagt på hospital med tygge- og synkeproblemer. På baggrund af resultaterne er der udviklet en række herlige ELDORADO hoved- og mellemmåltider med et højt indhold af energi og protein. Arbejdet blev gennemført i samarbejdet med partnere i ELDORADO projektet, herunder Københavns Madhus.
De udviklede hoved- og mellemmåltider er afprøvet i et lodtrækningsstudie blandt småtspisende ældre på plejehjem. De ældres ernæringstilstand, fysiske funktionsevne, livskvalitet m.m. blev målt. Herudover er der set på økonomien i samarbejde med arbejdspakke 4.
Udbytte: Forskningsområdet har givet en øget viden om betydningen af kulinarisk madudbringning for ældres ernæringstilstand, fysiske funktionsevne, livskvalitet m.m.
Resultater: Nedenstående oversigt over publikationer bliver opdateret løbende. Ønsker du en publikation tilsendt, så skriv venligst til dju@food.ku.dk
PhD afhandling
Okkels, S.L. (2018). Investigations into culinary improved meals-on-wheels for nursing home residents. PhD thesis. Section for Preventive and Clinical Nutrition, Department of Nutrition, Exercise and Sports (NEXS), SCIENCE, University of Copenhagen.
Videnskabelige publikationer
Okkels, S.L., Dybdal, D.R., Pedersen, R.J., Klausen, T.W., Olsen, A., Beck, A., Bügel, S. (2021). A culinary twist of a two-course meals-on-wheels menu in a cluster-randomized controlled trial influencing health-related quality of life in nursing home residents. Clin Nutr ESPEN, 43, 137-147. doi: 10.1016/j.clnesp.2021.02.002
Svendsen, J.A., Okkels, S.L., Munk, T., Knudsen, A.W., Beck, A.M. (2021). Sensory acceptance of food developed for older adults in different settings. Journal of Sensory Studies, 36(2). doi: 10.1111/joss.12640
Munk, I., Svendsen, J.A., Knudsen, A.W., Østergaard, T.B., Beck, A.M. (2020). The effect of nutritional interventions on discharged older patients: Study protocol for a randomized controlled trial. Trials, 21, 365. Doi: 10.1186/s13063-020-04301-6. Open Access.
Okkels, S.L., Dybdal, D.R., Beck, A.M., Bügel, S., Klausen, T.W., Olsen, A. (2019). An investigation of main meal preferences in nursing home residents. Journal of Sensory Studies, 34(4). doi: 10.1111/joss.12504.
Okkels, S.L., Saxosen, M.L., Bügel, S.G., Olsen, A., Klausen, T.W., Beck, A.M. (2018). Acceptance of Texture-Modified between-meal Foods among old adults with dysphagia. Clinical Nutrition ESPEN, 25, 126-132. doi: 10.1016/j.clnesp.2018.03.119.
Posters
Svendsen, J.A., Knudsen, A.W., Konglevoll, D.M., Beck, A.M., Munk, T. (2019). Sensory acceptance of food development for frail older adults. DSKE ESPEN, Krakow, Polen, 30. august - 3. september.
Okkels, S.L., Saxosen, M.L., Bügel, S.G., Olsen, A., Klausen, T.W., Beck, A.M. (2016). Old adults with dysphagia assessing texture modified between-meals. 10th International conference on culinary arts and sciences, 6.-7. juli, København.
Okkels, S.L., Olsson, V., Wendin, K. (2016). Acceptance test of two types of almond-flour muffins for the old people. EuroSense 11.-14. september, Dijon, Frankrig.
Populær-videnskabelige publikationer og rapporter
Bredie, W., Thomsen, R.P. (2021). ELDORADO - Forebyggelse af underernæring og fremme af trivsel hos ældre i eget hjem ved optimering af madservice. Diætisten, 170, 21-24.
Thomsen, R.P. (2020). Optimering af madservice til ældre. Brochure. Afsluttende populær publikation i ELDORADO projektet.
Niemeier, H. (2019). Resultaterne af ernæringsforskningen - i plejehjemmet Skovhuset. Skovhus-Avisen, Plejecenter Skovhuset, Hillerød, April. s. 8-9.
Dybdal, D.R. (2018). Et godt aftensmåltid - En empirisk undersøgelse af plejecenterbeboeres aftensmadpræferencer. Enheden for Diætetik og Kliniske Ernæringsforskning, Herlev-Gentofte Hospital.
Dybdal, D.R., Okkels, S.L. (2017). Plejecenter Skovhuset bidrager til innovativ forskning om madservice i ELDORADO-projektet i maj til august 2017. Skovhus-Avisen, Plejecenter Skovhuset, Hillerød. April, s. 7.
Okkels, S.L. (2017). Nyt fra Skovhuset. Skovhus-Avisen, Plejecenter Skovhuset, Hillerød. Juni, s. 7.
Okkels, S., Niemeier, H. (2016). Mellemmåltider til ældre med dysfagi testes i Plejecenter Skovhuset i Hillerød. Skovhus-Avisen. Plejecenter Skovhuset, Hillerød. Maj, s. 4-6.
Okkels, S., Wendin, K., Olsson, V. (2016). Mandelmel-muffins til ældre. Et pilotprojekt med tilberedning- og ingrediensjustering. WP2 - Udvikling og afprøvning af herlige ELDORADO måltider. Kristianstad University Press.