Konfirmation og rytterskoler i Danmark i lyset af den enevældige stats overlevelseskamp i første halvdel af det 18. århundrede

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Standard

Konfirmation og rytterskoler i Danmark i lyset af den enevældige stats overlevelseskamp i første halvdel af det 18. århundrede. / Reeh, Niels.

In: Uddannelseshistorie (year), Vol. 45, 2011, p. 13-28.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Harvard

Reeh, N 2011, 'Konfirmation og rytterskoler i Danmark i lyset af den enevældige stats overlevelseskamp i første halvdel af det 18. århundrede', Uddannelseshistorie (year), vol. 45, pp. 13-28.

APA

Reeh, N. (2011). Konfirmation og rytterskoler i Danmark i lyset af den enevældige stats overlevelseskamp i første halvdel af det 18. århundrede. Uddannelseshistorie (year), 45, 13-28.

Vancouver

Reeh N. Konfirmation og rytterskoler i Danmark i lyset af den enevældige stats overlevelseskamp i første halvdel af det 18. århundrede. Uddannelseshistorie (year). 2011;45:13-28.

Author

Reeh, Niels. / Konfirmation og rytterskoler i Danmark i lyset af den enevældige stats overlevelseskamp i første halvdel af det 18. århundrede. In: Uddannelseshistorie (year). 2011 ; Vol. 45. pp. 13-28.

Bibtex

@article{6a46af886329457d9c15882006b5776a,
title = "Konfirmation og rytterskoler i Danmark i lyset af den enev{\ae}ldige stats overlevelseskamp i f{\o}rste halvdel af det 18. {\aa}rhundrede",
abstract = "Artiklen g{\o}r g{\ae}ldende, at der bag indf{\o}relsen af den tvungne konfirmations i Danmark i 1736 og beslutningen om at bygge rytterskolerne i 1721 ligger en betydelig milit{\ae}r og disciplin{\ae}r interesse. Den enev{\ae}ldige stats skolereformer i f{\o}rste halvdel af det 18. {\aa}rhundrede b{\o}r ikke kun ses som et udslag af pietismen ved hoffet i perioden. Artiklens perspektiv er, at den danske stat var og er en selvforsvarende enhed, der k{\ae}mper for sin egen overlevelse i en verden af andre stater, der p{\aa} samme vis k{\ae}mper for deres overlevelse. I et s{\aa}dant perspektiv bliver statens forsvar til en ganske bred kategori, der ogs{\aa} indbefatter skole og uddannelse. Skolehistoriske unders{\o}gelser m{\aa} derfor medt{\ae}nke staten og dens forhold til andre stater i analysen. ",
keywords = "Det Humanistiske Fakultet, stat, skole, religionsundervisning",
author = "Niels Reeh",
year = "2011",
language = "Dansk",
volume = "45",
pages = "13--28",
journal = "Uddannelseshistorie (year)",
issn = "0900-226X",
publisher = "Syddansk Universitetsforlag",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Konfirmation og rytterskoler i Danmark i lyset af den enevældige stats overlevelseskamp i første halvdel af det 18. århundrede

AU - Reeh, Niels

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Artiklen gør gældende, at der bag indførelsen af den tvungne konfirmations i Danmark i 1736 og beslutningen om at bygge rytterskolerne i 1721 ligger en betydelig militær og disciplinær interesse. Den enevældige stats skolereformer i første halvdel af det 18. århundrede bør ikke kun ses som et udslag af pietismen ved hoffet i perioden. Artiklens perspektiv er, at den danske stat var og er en selvforsvarende enhed, der kæmper for sin egen overlevelse i en verden af andre stater, der på samme vis kæmper for deres overlevelse. I et sådant perspektiv bliver statens forsvar til en ganske bred kategori, der også indbefatter skole og uddannelse. Skolehistoriske undersøgelser må derfor medtænke staten og dens forhold til andre stater i analysen.

AB - Artiklen gør gældende, at der bag indførelsen af den tvungne konfirmations i Danmark i 1736 og beslutningen om at bygge rytterskolerne i 1721 ligger en betydelig militær og disciplinær interesse. Den enevældige stats skolereformer i første halvdel af det 18. århundrede bør ikke kun ses som et udslag af pietismen ved hoffet i perioden. Artiklens perspektiv er, at den danske stat var og er en selvforsvarende enhed, der kæmper for sin egen overlevelse i en verden af andre stater, der på samme vis kæmper for deres overlevelse. I et sådant perspektiv bliver statens forsvar til en ganske bred kategori, der også indbefatter skole og uddannelse. Skolehistoriske undersøgelser må derfor medtænke staten og dens forhold til andre stater i analysen.

KW - Det Humanistiske Fakultet

KW - stat

KW - skole

KW - religionsundervisning

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 45

SP - 13

EP - 28

JO - Uddannelseshistorie (year)

JF - Uddannelseshistorie (year)

SN - 0900-226X

ER -

ID: 38177919