15. april 2015

Mobilen skal informere dig om fødevarer

FOODTECH

En gruppe europæiske forskere samarbejder om at udvikle en app, der skal hjælpe forbrugerne med at vælge fødevarer, som passer til deres personlige ønsker, når det gælder helbreds- og miljøhensyn.

Forestil dig, du befinder dig i kantinen og skal vælge frokost. Skal du gå efter fiskeretten med en masse grønsager, eller skal du snuppe en bøf med bagekartoffel? Og hvad foretrækker du til dessert? Frugt eller gulerodskage? I teorien ved man det jo godt, hvis lægen har påpeget et lidt for højt kolesteroltal. Men tænk hvis man kunne få syn for sagen lige på stedet blot ved at skanne en QR-kode på hver enkelt ret. Det vil du være i stand til, når FoodSMART-appen bliver en realitet. Der er tale om en app, som ud fra dine personlige oplysninger skal forsyne dig med præcis de informationer om de forskellige måltider, du har brug for.

FoodSMART er et fireårigt forskningsprojekt, hvis formål bl.a. er at udvikle en mobil-app, som kan forsyne fødevarevirksomheder og forbrugere med en lang række fødevare-relaterede oplysninger.

En app med indbyggede miljøhensyn

"Hvis du er inkarneret miljøforkæmper, kan appen give dig oplysninger om de enkelte retters CO2-aftryk, så du let kan vælge i overensstemmelse med din samvittighed," siger lektor Armando Perez-Cueto, som leder projektet på Institut for Fødevarevidenskab (FOOD), Københavns Universitet.

Appen, der vil blive testet i alle de deltagende lande, skal fx kunne forsyne dig med næringsværdier, allergi-informationer, madens oprindelse (om den er lokalt produceret, eller hvor den er importeret fra) samt hvordan produktionen af maden har indvirket på miljøet.

"Det er mit håb, at projektet vil ændre niveauet for fødevaredeklarationer. Jeg drømmer om den dag, hvor vi har en QR-kode, der kan læses via mobilen, og som vil forsyne os med vigtige oplysninger om den mad, vi er i færd med at købe i kantinen eller i supermarkedet," siger Armando Perez-Cueto.

FoodSMART skaber mobilitet blandt unge forskere

Projektet er finansieret af EU’s rammeprogram for forskning og innovation, Marie Sklodowska-Curie, der understøtter forskeruddannelse og mobilitet. 

"Ideen med programmet er at generere mobilitet og understøtte samarbejdet mellem industri og akademi – samt at videnskabsfolk og studerende rejser og arbejder i andre lande. Tanken er at skabe en fælles europæisk identitet, både mellem de forskellige sektorer og mellem de forskellige lande, og at skabe vilje til at rejse efter job," siger Armando Perez-Cueto.

FoodSMART har deltagere fra Østrig (Ronge & Partner), Danmark (FOOD.KU), Frankrig (Forskningscenter Institut Paul Bocuse) Grækenland (Hellenic Health Foundation), og Storbritannien (Bournemouth University som er projektkoordinator).

Emner