FOOD arbejder for dannelsen af en europæisk innovationsalliance
Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet, SCIENCE, er med i konsortiet ”FoodNexus” (tidligere Foodbest), der lige nu er ved at udforme en ansøgning om at få status som en europæisk innovationsalliance (et såkaldt food-KIC). Samarbejdet skal koble den private og offentlige sektor på fødevareområdet i Europa, så der skabes mere innovation, flere jobs og bedre uddannelse. Målet er at sikre, at fødevaresektorens konkurrencedygtighed øges på både økonomisk og miljømæssigt bæredygtige betingelser.
FOOD er med i FoodNexus’ nordiske gren, som er et af fem europæiske centre i konsortiet, der vil ansøge om et trecifret millionbeløb, som den kommende innovationsalliance tildeles af EU-organet EIT (se boksen) over en syvårig periode. Midlerne tildeles det samlede FoodNexus, hvis food-KIC’et vindes, men arbejdet foregår lokalt i de fem Co-Location Centre, der fungerer som innovationsalliancens maskinrum for konkrete projekter og aktiviteter.
”At være med i denne innovationsalliance mellem nordiske virksomheder og uddannelsesinstitutioner betyder, man arbejder for at blive en del af et større europæisk samarbejde, der skal udvikle innovation, entreprenørskab og uddannelse. Vi skal have flere entreprenante personer i fødevaresystemet,” siger sekretariatschef for FoodNexus’ nordiske gren, Jenny Bergsten.
Den overordnede dagsorden for den kommende innovationsalliance er, at gøre fødevareområdet i Europa til en globalt ledende drivkraft, når det gælder innovation og tilpasning til fremtidens markeder.
”Det handler om at sikre tilgængelighed af fødevarer, der skal produceres og leveres på en ansvarlig og ressourceeffektiv måde. Samtidig skal vi have fokus på, at fødevarer er en del af løsningen i forhold til et sundt liv,” siger prodekan for erhvervs- og myndighedssamarbejder på Københavns Universitet, SCIENCE, Erik Bisgaard Madsen. Han er bestyrelsesmedlem i den nordiske gren af FoodNexus samt medlem af det europæiske Executive Board, som har det overordnede ansvar for food-KIC-ansøgningen.
Institutleder/prefekt fra Lunds Universitet Yvonne Granfeldt, som indgår i FoodNexus’ nordiske bestyrelse, er enig.
”Danmark og Sverige er nogle af Europas førende nationer indenfor fødevarer og relaterede industrier som fx emballage. Her står både industrierne og uddannelsesinstitutionerne stærkt. Derfor kan der ikke være nogen tvivl om, at vi skal være med, når EU sætter sådan et initiativ i søen, ” siger hun.
Stærkt fokus på fødevareinnovation og talentudvikling
FoodNexus omfatter en række fremtrædende institutioner og virksomheder i Europa, og fra fødevareindustrien finder man bl.a. ingrediensvirksomheden Chr. Hansen A/S. Vicedirektør for Chr. Hansen Innovation, Esben Laulund, ser en række fordele ved at være med i FoodNexus-konsortiet:
”Vi kommer med i en innovationsalliance med forskellige partnere, som spiller en vigtig rolle i Europa indenfor vores felt. Samtidig er der tale om funding af konkrete projekter med nogle udfordringer, som Chr. Hansen gerne vil være med til at løse.”
Dertil kommer, at der skal kæmpes om nye talenter til fødevareindustrien.
”Talenterne skal synes, at fødevareindustrien – og for vores vedkommende især ingrediensindustrien – er et spændende og godt sted at lægge sine kræfter. Vi håber, konsortiet kan være med til at trække flere talenter til fødevareindustrien,” siger Esben Laulund.
Nye stier skal trædes
Food-KIC’et omfatter den klassiske fødevareindustri, men skal formå at tænke banebrydende nyt.
”Vi skal blive dygtige til at tænke fødevarer i andre sammenhænge, end vi har gjort de seneste 100 år. Vi skal se på, hvad det er for en verden, vi har, med nogle forbrugere, der stiller nye krav og en teknologi, der giver nye muligheder. Vi skal skabe en stærkt forøget innovationskraft,” siger Erik Bisgaard Madsen, der også mener, innovationsalliancen skal bygge bro til andre KIC om fx klima, sundhed og digitalisering i bestræbelserne på at blive en ”game changer” i Europa.
Ansøgningen skal være indleveret til The European Institute of Innovation and Technology (EIT) på Bastilledagen den 14. juli 2016. FoodNexus-sekretariatet og partnerne har derfor fuldt tryk på udformningen, der skal give svar på, hvordan KIC’et formelt skal være indrettet og på, hvordan KIC’et vil angribe EIT’s leverancekrav.
”Vi ser bl.a. på eksisterende projekter, der understøtter fokus for FoodNexus. Fx InnoBooster, som er et dansk instrument til at fremme innovative ideer, samt på det svenske koncept, Meny, som er arbejdsgrupper, hvor virksomheder definerer et problem, hvorefter der dannes en studiegruppe med deltagelse af en forsker, som skal se på løsningsmodeller. Vi ser på, hvad der fungerer godt, og hvor i kæden entreprenante ideer falder igennem,” siger Jenny Bergsten.
Der er mindst et konkurrerende konsortium i Europa, der også søger om at opnå KIC-status i EIT-regi. Det tæller bl.a. Nestlé, der er gået sammen med Technische Universität München (TUM) samt en række partnere.
”Jeg tror på, vi har gode forudsætninger for at vinde food-KIC’et – bl.a. fordi vi er repræsenteret med nogle fremtrædende virksomheder, der er godt rustet til det kommende samarbejde. Men intet er selvfølgeligt givet på forhånd,” siger Esben Laulund fra Chr. Hansen.
Kontakt forskningsfuldmægtig Heidi Høy Dyrholm for yderligere oplysninger på hedy@food.ku.dk.
Emner
Relaterede nyheder
FoodNexus-konsortiet
FoodNexus (tidligere Foodbest) er et konsortium bestående af virksomheder samt uddannelses- og forskningsinstitutioner i Europa, der sammen ansøger om EU-midler til at danne en paneuropæisk innovationsalliance (et food-KIC) med partnere fra excellente offentlige og private spillere i det europæiske fødevaresystem. Samarbejdet skal sikre, at spillerne bliver stærkt forbundet og kan løfte europæisk fødevareindustri og –uddannelse, så Europa bliver mere konkurrencedygtigt.
Baggrunden for FoodNexus
Europakommissionen etablerede The European Institute of Innovation and Technology (EIT) med henblik på at forøge entreprenørskab og innovation i Europa. EIT opererer gennem ”Knowledge and Innovation Communities” (KIC’s) indenfor forskellige områder, og der findes allerede flere aktive KIC’s, herunder et om klima (Climate-KIC), og et på det digitale område (EIT Digital). Et KIC skaber forretning, innovation og uddannelse baseret på forskning ved at involvere excellente partnere, som udarbejder en fælles forretningsplan. KIC’enes succes måles på konkrete faktorer som antal nye virksomheder, nye forretningsområder, EIT-studerende, patenter etc. FoodNexus-konsortiet er ansøger til det europæiske food-KIC, som har ansøgningsfrist i juli 2016. Konsortiet er i konkurrence med mindst et andet konsortium.
Partnerne i FoodNexus
Man kan tage del i et KIC som partner på forskellige niveauer. Core Partnere er medunderskrivere på ansøgningen om food-KIC og er drivende kræfter og ansvarlige for arbejdet i KIC’et. Blandt aspiranterne til Core Partner-medlemskab finder man virksomheder som Unilever og Danone. De nordiske aspiranter på virksomhedssiden er Chr. Hansen, Novozymes, Arla, Danish Crown, Lantmännen, Orkla, TetraLaval og Billerudkorsnäs. Uddannelsesinstitutionerne omfatter Lunds universitet, Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Chalmers Tekniska Högskola og RISE-Research Institute of Sweden. Udover Core Partner-niveauet kan man indgå i et KIC på flere andre niveauer med større eller mindre grad af involvering og finansiering.
Organisering
Et KIC fordeler sig på fem Co-Location-Centre i Europa samt et hovedkontor. Beslutningen om, hvor hovedkontoret endeligt skal placeres er endnu ikke taget.
Den nordiske gren af FoodNexus er i gang med opbygningen af et Co-Location-Center, der omfatter en række partnere i Danmark og Sverige, heriblandt Institut for Fødevarevidenskab (FOOD) på Københavns Universitet. Centrets sekretariat er administrativt forankret på Københavns og Lunds universiteter og fungerer også som hovedsekretariat for udarbejdelsen af ansøgningen. De øvrige Co-Location Centre opbygges med udgangspunkt i Frankrig, Spanien, Italien og Benelux-landene.
Rob Hamer er præsident for det samlede FoodNexus og er udpeget af Core Partner-aspiranterne. Han er director i Unilever R&D samt tilknyttet Wageningen universitet i Holland.
Kontakt forskningsfuldmægtig Heidi Høy Dyrholm for yderligere oplysninger, hedy@food.ku.dk