21. december 2015

Kast dig ud i det med det samme

Entreprenørskab

Det gjorde 29-årige Mia Irene Kristensen, da hun startede egen virksomhed undervejs i studiet fødevarevidenskab på Københavns Universitet. Det er langt fra alle studerende her på SCIENCE, der gør det, som Mia har gjort. De fleste søger jobs i det private erhvervsliv eller i offentligt regi. Eller også venter de med at springe ud som entrepreneurs til et godt stykke tid efter endt eksamen. Mia tog springet fra 10-metervippen – uden at vide, om der var vand eller kunder nok i bassinet. Men det går hende godt, og hun nåede finalen i december i konkurrencen ”Ideas 2015”, iværksat af Capnova og Dagrofa i jagten på, hvordan morgendagens detailhandel i Danmark skal se ud.

Af Svend Thaning, journalist, Science Kommunikation

Mia Irene Kristensen startede egen virksomhed undervejs i studiet fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Hvem drømmer ikke om et liv, hvor man kan tjene penge på sine fritidsinteresser. Det gør de fleste, men de færreste opnår denne lykke: At privatliv og arbejdsliv går op i en højere økonomisk enhed. Men for den 29-årige Mia Irene Kristensen, kandidat i fødevarevidenskab fra KU, er drømmen gået i opfyldelse.

Godt nok er der endnu ikke råd til dyrt hus på Strandvejen med limo i garagen og lystyacht forankret ved Øresund. Men mindre kan gøre det, når man som Mia får privatliv og arbejdsliv til at gå op i en højere enhed og holder godt øje med sin privatøkonomi.

Mia har opbygget sit eget firma CPH Good Food, som rådgiver både virksomheder og private indenfor fødevarer, produktudvikling og undervisning. Derudover underviser hun turister i nordisk mad, og det er da også blevet til 10 kogebøger fra Mias hånd, og der er flere på vej!

Se også https://www.facebook.com/CPHGoodFood

Der er et væld af spændende opskrifter i Mias kogebøger.

Og det går rigtig godt, ifølge Mia selv.

- Jeg startede tilbage i 2011, mens jeg studerede på Københavns Universitet. Jeg kan i dag leve af det, og min fritid og arbejdstid smelter sammen på den gode måde. Jeg elsker hver eneste dag. Ikke to dage er ens som selvstændig. Det er fantastisk, at man selv kan tilrettelægge sin hverdag. Arbejder jeg søndag - holder jeg måske fri mandag og får set venner, vasket tøj osv. Jeg arbejder en hel del og ofte mere end almindelige lønmodtagere. Men friheden og den drivende passion for dét, som jeg gør, er altafgørende for, at jeg kan holde til det i længden. Min uddannelse bruger jeg hver eneste dag. Den har givet mig en uvurderlig viden og branchekendskab indenfor fødevareproduktion, -kemi, -teknologi, -kultur og gastronomi. En grundforståelse for, hvad der foregår i vores mad, når vi fx fremstiller, opbevarer og tilbereder den.

- Jeg har selv tænkt, at min uddannelse og viden er uudnyttet, hvis man ikke deler den med andre. Det er dét, som er kernen i den måde, som jeg arbejder på. Andre gode ting, som jeg har lært på KU og kan bruge i mit nuværende job, er bl.a., at jeg har lært at læse meget fagligt stof og at tale foran mange mennesker. Og så sætter jeg en dyd i at kunne mit stof og udvise dyb forståelse for dét, som jeg arbejder med i dag. 

Hendes titel er cand.tech.al, men hun vil helst kaldes for selvstændig.

- Jeg vil bare gerne kaldes selvstændig (med mange jern i ilden, hehe). 
Men det kræver mod, energi og ihærdighed. Man kommer ikke sovende til at være selvstændig, når man også studerer ved siden af, som jeg gjorde i de første ca. tre år. Det er vigtigt at turde springe ud som selvstændig og være en smule naiv og tro på, at det nok skal gå. Hvis man ikke tør prøve det af, så sker der aldrig noget. Så kan man have nok så mange gode ideer, men så kommer man ikke videre. Energi er bare supervigtigt, når tingene nogle gange brænder på, og der bliver revet og flået i én fra alle sider. Jeg skrev to kogebøger samtidig med, at jeg skrev speciale. Det krævede lidt ekstra - det skal man bare være klar på, hvis man samtidig læser.

Men det var langt fra alle på hendes årgang, der tog deres kandidatgrad og så sprang ud som selvstændige bagefter.

CPH Good Food løser opgaver kreativt og passioneret med videnskaben i ryggen. Foto: Ali Roshanzamir, SCIENCE Kommunikation

- Så vidt jeg ved, er jeg en af de eneste på min årgang, som er begyndt for sig selv. Der er mange af mine medstuderende, som godt kunne tænke sig det. Men kommer man først ud i et velbetalt job med gode vilkår, så er det rigtig svært at springe ud som selvstændig med de usikkerheder, som følger med. Jeg sidder tit i middagsselskaber, hvor folk beundrer, at jeg kan leve af det, som jeg elsker. At mit arbejde engang var min hobby, nu er det min beskæftigelse. Men samtidig må jeg sige, at mit job langt fra er så velbetalt som mange af de middagsgæster, jeg møder rundt omkring. Det er den pris, jeg betaler for friheden lige nu. Det kan sagtens være, at det ændrer sig med tiden.

Selv om mange tror, at Danmark er et besværligt land, når det handler om at blive selvstændig med moms og anden form for registrering, så er det ikke tilfældet, ifølge Mia Irene Kristensen.

- Danmark er et af de letteste lande at starte egen virksomhed i, selv om mange måske tror det modsatte. Men det at starte som selvstændig er ikke svært i sig selv. Det er den daglige drift, som er udfordringen - at holde butikken gående. Der er meget at holde styr på, og meget man ikke overvejer, når man står midt i opstarten. Som selvstændig har man heller ikke den samme sikkerhed og personalegoder som ansatte i staten eller i private virksomheder. Det skal man huske undervejs. Det kan fx være en god ide at få en sygeforsikring som selvstændig.

Det kræver mod og man skal vise sit værd, hvis  man som i Mias tilfælde har en differentieret kundekreds og mange områder, der skal dækkes og betjenes.

Mias mission er at give mennesker bedre madoplevelser gennem vidensformidling, "hands-on" og kreative skriverier og opskrifter.

- Det kræver en del, og man skal vise sit værd som nyuddannet for at få de gode projekter. Jeg fokuserer meget på at hjælpe lokalproducenter med produktudvikling, fordi jeg mener, at det rykker mere for min virksomhed med denne kundegruppe. De er ofte bedst til at producere råvarer, men mangler nogle gange kreative ideer og færdigheder i forædlingen af råvarerne. Jeg laver også mange andre ting udover at være konsulent. Min primære indtægtskilde er undervisning og skribentarbejde indenfor fødevareområdet, kogebøger, udvikling af opskrifter, madfoto mv. 

Selv om Mia Irene Kristensen har fået en god ballast med fra Københavns Universitet, er det ikke alt, man kan lære på en højere læreanstalt.

- Det, som jeg i høj grad manglede fra universitetet, var evnen til at formidle på alle niveauer - til mange forskellige typer mennesker. Helt sikkert også nogle menneskelige egenskaber i form af kundeservice, samarbejde og personlig branding. Jeg har formået at bruge de evner, som universitetet har givet mig på en utraditionel måde. Jeg vil understrege overfor de nuværende studerende en ganske enkel ting: Kom igang! Det kan ikke gå hurtigt nok. Mange tror fejlagtigt, at det er mere smart at vente med at begynde, når studiet er klaret og ude af verden. Men det tager ofte lang tid at opbygge en forretning, som man kan leve af og samtidig opbygge en loyal kundeskare. Jeg bruger Instagram, LinkedIn, Twitter til eksponering, og jeg deltager i alt, hvad der giver mening af sociale branchearrangementer, konference mv. for at møde og mingle med så mange mennesker som muligt. For mig betyder mit netværk rigtig meget. Det er altid gennem dette, at jeg får nye kunder, understreger Mia Irene Kristensen.

Emner