17. september 2020

Vidste du at

  • 12% af de hjemmeboende ældre dagligt oplever problemer med at åbne emballagen med den leverede mad.
  • 21% har problemer nogen gange.
  • 32% af de ældre spiser dagligt direkte af emballagen.

Spørgeskemaundersøgelsen viser, at:

  • 13% af de ældre dagligt smider rester ud.
  • 39% gør det nogen gange.
  • De ældre der ikke smider ud, gemmer måltidet til næste dag eller giver resterne til hunden.

For de ældre, der smed rester ud, var det:

  • oftest kartofler 51%
  • grøntsager 30%
  • og /eller kød 17%

Traditionelle danske retter med kød, sovs og kartofler var de ældres livretter. De mere moderne retter brød de ældre sig ikke om, fordi de ikke blev opfattet som rigtige måltider.

Ældre foretrækker ikke stærk mad.

Friske danske råvarer er de foretrukne ingredienser i aftensmåltiderne, fordi disse bidrager med en bedre smag i måltiderne.

Flere ældre oplever tyggeproblemer, hvorfor mørt kød blandt andet er afgørende for en god måltids-oplevelse.

Pynt gør en forskel. 36 seniorer fra forbrugerpanelet ved Københavns Universitet vurderede, at majssuppe med pynt var mere indbydende og attraktiv end suppe uden pynt. Mad med lidt pynt kan øge indtaget med 22%. Anretningen af maden kan have positiv effekt på madopfattelse og indtag hos ikke-demente ældre.

Tilpasninger igennem smagsberigelse og bløde teksturer har størst effekt på at øge madpræferencer hos ældre tilknyttet madservice. Når smagen tilpasses ved at øge basissmagens intensitet kan præference og dermed indtag øges.

Anretningen af maden kan have en positiv effekt på madopfattelsen og indtag hos ikke-demente.

Genkendelighed spiller en afgørende rolle for måltidsaccept hos plejehjemsbeboere.

Gentagne smagninger giver en højere accept i form af øget madindtag hos ældre. Mekanismen bag den højere accept er kendt inden for psykologi som en form for konventionering. Dette princip gælder også for ikke-demente ældre borgere. Det understøtter dermed muligheden for produktudvikling af nye retter i madservice.

Det er råvarerne, der udgør den altafgørende del af miljøbelastningen af de måltider, der bliver bragt ud, mens emballage og transport har mindre betydning.