30. juli 2015

Verdensførende kemometri-professor er fyldt 50

Rund dag

Den 28. juli fyldte professor Rasmus Bro fra Københavns Universitet 50 år. Han arbejder med kemometri på Institut for Fødevarevidenskab (FOOD) og er en af hovedforfatterne til et banebrydende studie af brystkræft, som blev publiceret i marts 2015.

Professor Rasmus Bro fra Københavns Universitet, Institut for Fødevarevidenskab.

Ved hjælp af komplekse målesystemer er det muligt at måle direkte på biologisk materiale; det kan fx være en blodprøve, en ost eller en forurenet jordprøve. Målingerne, der kommer ud af sådanne systemer, kræver betydelig dataanalytisk arbejde for at udtrække reelle og brugbare oplysninger, og det er denne type værktøjer, Rasmus Bro udvikler. I et tæt samarbejde med industrierne arbejder han bl.a. med fødevareanalyse, farmaci, klinisk kemi og miljøanalyse.

Senest har Rasmus Bro sammen med en kollega fra Københavns universitet og deres forskningsteam skabt en matematisk model, der kan forudsige brystkræft 2-5 år, før den opstår. Modellen har potentiale til at revolutionere måden hvorpå vi diagnosticerer og behandler brystkræft samt anden alvorlig sygdom, der kan aflæses i menneskets metaboliske system. Denne forskning blev offentliggjort i tidsskriftet Metabolomics i marts i år og omtalt i mange internationale medier.

Rasmus Bro er kemiingeniør og fik sin Ph.d. i 1998 ved Amsterdam Universitet. Siden 2001 har han virket som professor ved den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole og sidenhen Københavns Universitet, som Landbohøjskolen fusionerede med i 2007. Hans forskning er baseret på udvikling af avancerede multivariate modeller, der tillader at udvinde oplysninger fra stadigt mere komplekse data – fx data indenfor genetik. Han har arbejdet tæt sammen med universiteter og forskningsinstitutioner i bl.a. Frankrig, Holland, Norge, USA, Sydafrika, Brasilien og Italien samt med en lang række private virksomheder i ind- og udland.

Rasmus Bro har modtaget adskillige hædersbevisninger og priser for sin forskning. I 2011 blev han tildelt den 10. Herman Wold guldmedalje, som gives til ”en person, der har bidraget væsentligt til udviklingen og udbredelsen af kemometri i forskning, udvikling og produktion” samt en ærespris fra Hans Kongelige Højhed Prinsgemalens Fond, der gives til ”personer, som har øget Danmarks anseelse inden for forskning”.