27. september 2019

Statue af mejeribrugets fader tilbage til KU FOOD

Mejeriforskning

Statuen af en ganske særlig mejeriprofessor Thomas Segelcke, som levede i 1800-tallet, er efter en omtumlet tilværelse vendt tilbage til Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet (KU FOOD). Segelcke var kendt for at indføre naturvidenskabelige metoder i den gryende mejeriindustri, der tog sit udgangspunkt i datidens herregårdsmejerier. Det blev fejret af instituttet, der i dag huser det førende mejeriforskningsmiljø i Danmark samt uddannelsen til mejeriingeniør.

Foto: Lene Hundborg Koss

Lektor emeritus Egil Waagner Nielsen (th. på billedet ovenfor), der holdt en tale ved fejringen, er blandt modtagerne af Segelcke-medaljen, som blev indstiftet i anledning af professorens 70 års fødselsdag i maj 1901. Medaljen gives til personer, som har gjort en betydningsfuld indsats for at fremme dansk mejeribrug. Også to andre modtagere af Segelcke-medaljen var til stede, nemlig Børge K. Mortensen (tv.) samt J. M. Buch Kristensen (midten). 

I Tv-serien Fødevarevidenskabens historie – revolutionen fra Frederiksberg kan du få mere at vide om fødevarevidenskabens- og mejerividenskabens barndom, der også var industrialiseringens barndom i Danmark

Thomas Segelcke var professor i mejeribrug i slutningen af 1800-tallet, hvor han var ansat på Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole (KVL), som i dag er en del af Københavns Universitet. Her underviste han i mejeribrug frem til sin død i begyndelsen af 1900-tallet.

Det var før oprettelsen af mejeriingeniør-uddannelsen (dvs. kandidatuddannelsen i fødevarevidenskab med specialisering i mejeri), og dengang var det agronomerne, der blev undervist af Segelcke. Som ansat af Landhusholdningsselskabet gjorde han allerede fra 1860erne, en meget stor indsats for at indføre naturvidenskabelige metoder på herregårdsmejerierne, der dengang producerede smør af en meget høj kvalitet, som kunne eksporteres til England og dermed skaffe eksportindtægter til landet. Han lærte bl.a. personalet at bruge termometre og tage notater samt at sørge for et sterilt produktionsmiljø.

Statuen har tidligere stået på andre områder ved Københavns Universitet, men den er nu blevet flyttet til gården bag Institut for Fødevarevidenskab (KU FOOD) på Rolighedsvej 26 på Frederiksberg.

Lektor Emeritus Egil Waagner Nielsen (th.) og professor Leif Skibsted (tv.) har begge sammen med KU FOOD's administrationschef Carsten Peter Sørensen gennem flere år arbejdet på at få statuen af Thomas Segelcke tilbage til Fødevarebygningen på Frederiksberg, og nu er det altså lykkedes. Foto: Lene Hundborg Koss

 

Emner