24. oktober 2019

Smag for Livet-forskning: Nysgerrighed får børn til at smage nyt

Forskning

Madens smag, duft og udseende er vigtig for 10-12-årige. Men nysgerrigheden spiller en stor rolle, når børn skal beslutte, om de vil smage på noget nyt, viser netop udgivet forskningsstudie.

Foto: Smag for Livet og Stagbird

Af Eva Rymann og Mikael Schneider. Denne artikel er originalt udgivet på SmagForLivet.dk

Især piger er drevet af nysgerrighed, når de vælger at smage på noget, de ikke kender. Det samme er drenge, men de er i endnu højere grad drevet af forventningen om, at det smager godt. Det viser ny forskning fra Institut for FødevarevidenskabKøbenhavns Universitet (KU FOOD) og Smag for Livet.

Det er særligt bemærkelsesværdigt, at nysgerrighed er pigernes hyppigste begrundelse for at vælge at smage på noget, mener forskerne bag. Faktisk er det første gang, at forskning kan vise den sammenhæng.

Bag kortlægningen af de 10-12-årige børns begrundelser for at acceptere eller afvise forskellige madvarer står Julia Sick, Rikke Højer og Annemarie Olsen, alle tilknyttet Københavns Universitet og Smag for Livet. 

Studiet bygger på Julia Sicks specialeprojekt fra 2016. Resultaterne er netop udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nutrition og  kan læses i sin fulde længde her. Du kan læse meget mere om projektet, resultaterne og forskernes kommentarer i denne artikel om studiet.

Emner