19. december 2019

KU FOOD-forskere skal være med til at afsløre kemikalier i spilde- og drikkevand

Ny metode

Det sker i et nyt projekt kaldet VANDALF, der støttes af Innovationsfonden og bygger videre på erfaringer fra igangværende dansk og international forskning. Projektet går ud på at finde en ny analysemetode, der hurtigt kan afgøre om spildevand er giftigt.

Foto af vandstråle i vask
Foto: Lene Hundborg Koss

Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet (KU FOOD) skal i forbindelse med VANDALF lave målinger med kromatografisk udstyr om til komplette kemiske fingeraftryk af vandprøver og relatere disse målinger til toksicitet (safety).

”Vi skal også udvikle helt nye metoder til at forstå de kausale sammenhænge. Det vil sige; at vi ikke blot skal se på, om forskellige faktorer er associeret med toksicitet, men også på, om de rent faktisk forårsager det,” siger professor ved KU FOOD Rasmus Bro.

Mange af de giftige kemikalier, der bliver anvendt i europæiske virksomheder, landbrug og private hjem ender i spildevand og drikkevand. Analyser af spildevand foregår i dag typisk ved, at man undersøger prøven for en række standardstoffer. Med den nye metode kan man tage et ”kemisk fingeraftryk”, der – når man kombinerer det med mål for vandprøvens giftighed – kan afsløre eventuelle giftstoffer, fremgår det af en pressemeddelelse fra Innovationsfonden.

Læs hele pressemeddelelsen fra Innovationsfonden.

Læs mere om projekt VANDALF på Institut for Plante- og Miljøvidenskabs hjemmeside.

Læs mere om forskningsområdet kemometri, Kunstig Intelligens og Machine Learning på KU FOOD, der beskæftiger sig med super-kompleks databehandling (engelsk) 

KU Foods andel af projektet er 1.2 mio. kr.

Emner