Ny undersøgelse af forbrugernes holdning til begrebet "plantebaseret kost"
Forbrugerkendskab og holdning til udtrykket ”plantebaseret kost” er blevet undersøgt i Danmark, Belgien, Holland og Spanien i et nyt studie udført på KU FOOD.
En større bevidsthed om sundhed og klima driver overgangen til en kost, der i højere grad er plantebaseret. Men hvad forstår forbrugerne egentlig ved, at kosten er "plantebaseret", og hvad er deres holdning til dette udtryk sammenlignet med andre udtryk som vegetarisk eller vegansk kost? Det har lektor Armando Perez-Cueto og kolleger på Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet (KU FOOD) udforsket i et nyt studie (engelsk).
Unge i Danmark, Belgien, Holland og Spanien blev bedt om at udfylde et spørgeskema vedrørende deres forståelse, holdning og den overordnede appel af udtrykkene plantebaseret, vegetarisk og vegansk kost. Resultaterne viste, at plantebaseret kost generelt er et mindre kendt og forstået begreb end både vegetarisk og vegansk kost, og ofte betragtes det blot som vegansk kost.
Derudover havde deltagerne i Belgien og Holland generelt en bedre forståelse af begrebet og fandt samtidig plantebaseret kost mere tiltalende end de andre to muligheder.
Forbedring af forbrugernes viden og forståelse af en plantebaseret kost kan muligvis gøre den type mad mere tiltalende, øge indtagelsen og dermed lede til et mere bæredygtigt og ansvarligt forbrug.
Emner
Relaterede nyheder
Kontakt
Lektor Armando Perez-Cueto
apce@food.ku.dk
+45 35 33 77 93
Eller
Kommunikationsmedarbejder KU FOOD Lene Hundborg Koss, lene.h.koss@food.ku.dk
Fakta om de forskellige diæter
Plantebaseret kost: en kost der hovedsageligt består af fødevarer fra planter som frugt, grøntsager, bælgfrugter, nødder, kerner, frø og fuldkorn, eventuelt med supplement af små mængder animalske produkter.
Vegetarisme: en kost bestående af frugt og grønt, korn, bælgfrugter, nødder og frø mv. med eller uden supplement af mælkeprodukter og/eller æg, men intet kød.
Veganisme: en kost bestående af frugt og grønt, korn, bælgfrugter, nødder og frø mv., men ingen mad fra animalske kilder.
Om den videnskabelige artikel
“Attitudes and knowledge towards plant-based diets of young adults across four European countries. Exploratory survey”
Forfattere: Ilona Faber Nuria, A.Castellanos Feijoó, LindeVan de Sompel, Aleksandra Davydova og Federico J.A.Perez-Cueto.
Artiklen er udgivet af tidsskriftet Appetite