1. februar 2018

På udvekslingsophold i Australien

Udvekslingsophold

Som studerende på bacheloruddannelsen i Fødevarer og ernæring har man mulighed for at tage på udvekslingsophold til et universitet i udlandet. Det har Signe Skovgaard Hansen, som læser specialiseringen ”sundhed og ernæring”, valgt at gøre. Hun tog et semester på Griffith University, Gold Coast, i Australien – vi har interviewet hende om opholdet.

Signe på udveklingsophold i Australien, Griffith University.

Af Charlotte B. Munch-Andersen, studentermedhjælper på FOOD.

Hvorfor har du valgt at tage på udveksling?

Jeg vidste før jeg startede på Fødevarer og ernæring, at jeg ville på udveksling, hvad end der så skulle til. Jeg elsker at rejse og opleve nye steder, og så er udveksling jo en rigtig god mulighed. Derudover havde jeg brug for afveksling fra undervisningen i Danmark – og for at finde gnisten i studiet igen, og det håbede jeg ville ske ved at tage på udveksling.

Hvorfor blev det i Australien?

Først og fremmest var mit ønske at komme til et engelsktalende land, da jeg gerne ville forbedre mit engelsk, og så havde jeg længe haft en drøm om at udforske Australien. Jeg undersøgte forskellige universiteter i blandt andet Melbourne og Adelaide, men kom hurtigt frem til at klimaet på østkysten passede bedre til mig. Jeg besluttede at søge om en plads på Griffith University, Gold Coast, som ligger 1-2 timers togtur fra Brisbane.

De australske universiteter har en lidt anden måde at vurdere deres studerende på, end jeg er vant til, men som fangede mig. Jeg er fx blevet bedømt på ugentlige quizzer, midterms, essays, mundtlige præsentationer, infographics, digitale posters, attendance og afsluttende eksamener, som alt sammen ender ud i en endelig karakter. Samtidig er der flere universiteter i Australien, der har trimesters i stedet for semestre, hvilket betyder, at jeg har haft 4 kurser på 14 uger. Det har været hårdt, men det har givet mig en masse tid i den anden ende til at rejse før blok 3 starter på Københavns Universitet igen.

Hvilke kurser tager du, og hvordan er det faglige indhold?

Jeg kunne desværre ikke finde kurser på Griffith, der ville matche ét af mine kurser for 5. semester i Danmark, men måtte tilrettelægge min studieplan ved at gøre brug af begge mine valgfrie og to delvist valgfrie kurser. Jeg har valgt nogle fag rettet mod folkesundhed og fysisk aktivitet i forbindelse med ernæring, da min interesse blandt andet ligger indenfor de områder. Jeg har taget kurset Exercise Sports Nutrition, hvor vi har løbet (ok, luntet) 10 km af to omgange og derefter arbejdet med de indsamlede data og udarbejdet infographics. Jeg har også taget kurset Language and Communication for Health, der er et kursus for studerende, hvis modersmål ikke er engelsk, og hvor man arbejder med at forbedre sine akademisk engelske skrive- og talefærdigheder. Generelt har jeg haft nogle meget engagerede undervisere, der brænder for deres fag, og jeg har med glæde deltaget i forelæsninger, tutorials og workshops.

Hvad byder dit ophold på af sociale aktiviteter, og hvad får du fritiden til at gå med?

Mit ophold begyndte med en orienteringsuge og -tur for udvekslingsstuderende, hvor jeg mødte en masse mennesker fra hele verden. Den efterfølgende uge deltog jeg i en form for russuge, som den norske association på Griffith afholdt, og som vi andre skandinaver var inviteret til at deltage i. Jeg fik lynhurtigt en masse nye venner, og starten på det hele gik rigtig godt. Senere meldte jeg mig ind i forskellige klubber og har derfor brugt tid på at surfe (ha-ha right, padle), skate, dykke og dyrke yoga. Jeg har udnyttet de frie weekender til at tage på roadtrips til blandt andet Byron Bay og Noosa og derudover været i Brisbane, Sydney og Cairns. Alt sammen med en masse søde venner, som stod i akkurat samme situation som mig ved opholdets start.

Lever udvekslingen op til dine forventninger?

Ja! Jeg har oplevet mere på de tre en halv måneder, end jeg overhovedet havde kunnet forestille mig. Et udvekslingsophold kræver rigtig meget planlægning, og processen er lang, og selvom jeg sad med sprogtest, ansøgninger, kursusplaner og studievisum op til halsen og var lige ved at give op, så er det altså det hele værd. Jeg kan kun anbefale, at man tager af sted. Det er en kæmpe oplevelse, og man får venner for livet rundt om i verden.

Har du nogen gode råd til andre studerende, som gerne vil på udveksling?

Stress ikke over dine karakterer! Du har måske en idé om, at det kun er de studerende med de højeste karakterer, der kommer af sted på udveksling. Det er det ikke. Jeg søgte selv gennem KU samarbejdsaftaler og fik en plads uden et karaktergennemsnit, der var noget at råbe hurra for.

Spar op! Du kommer nok til at bruge en del flere penge på dit ophold, end du regner med, men det er selvfølgelig det hele værd.

Gå i gang i god tid! Jeg har selv været af sted i efteråret 2017, og jeg sendte min ansøgning i oktober 2016.

Nyd det! Det er ovre før du ved det.

Emner