24. oktober 2018

I bachelorpraktik på en kaffefarm i Nicaragua

Bachelorpraktik

På bacheloruddannelsen i Fødevarer og ernæring ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet (KU FOOD) kan man vælge studieretningen Fødevareingeniør og dermed komme i fødevarepraktik. Maria B. Golebiowska Pedersen tog fx sin praktik på en kaffefarm i Nicaragua, hvor hun tilbragte 6 måneder.

Kaffeplantagen vedligeholdes ved at fjerne ukrudt og klargøre til træerne kan gødes så nye kaffeplanter og skyggetræer kan sås. Foto: Maria B. Golebiowska Pedersen  

Hvorfor valgte du at tage i praktik, og hvorfor blev destinationen Nicaragua?

Årets første modne bær på Café Nors egen
plantage. Foto:  Maria B. Golebiowska Pedersen

Jeg valgte netop specialiseringen Fødevareingeniør, da der var en obligatorisk praktik. Jeg så det som en rigtig god mulig for at komme lidt væk fra skolebænken og få anvendt teorien i praksis.
Nicaragua som destination var faktisk helt tilfældig. Min første tanke i forhold til praktiksted var, at det skulle være et engelsktalende land, da det ville gøre kommunikationen nemmere. Jeg tog kontakt til en professor på KU FOOD for at høre, om han havde nogle kontakter i kaffebranchen. Han kendte en dansker, som har en lille farm, som producerer specialkaffe i Nicaragua. Efter et møde med virksomheden Café Nor var jeg helt solgt – og besluttede mig for at destinationen skulle være Nicaragua. 

Hvorfor valgte du kaffe som omdrejningspunkt for din praktik?

De færdigfermenterede kaffebønner vaskes for
at fjerne den sukkerholdige klistermasse,
kaldt mucilage, for at stoppe fermenteringen.
Foto: Maria B. Golebiowska Pedersen  

Jeg elsker en god kop kaffe og vil nok kategorisere mig selv som en kaffenørd. Så da jeg fik muligheden for at kombinere kaffe med mikrobiologi – blev jeg nødt til at slå til.

Hvordan så en typisk dag på kaffefarmen ud?

Mine dage varierede rigtig meget. Da virksomheden ikke havde lagt en meget stram plan, kunne jeg være med til at forme mit praktikforløb. Jeg deltog derfor i mange forskellige ting i hele produktionen, når det lige passede ind. Min primære arbejdsplads var dog på kaffefarmen, hvor jeg typisk kørte op sen formiddag og hjalp til med forarbejdningen af kaffen. Typisk ville vi vaske kaffen, men da fermenteringen er meget afhængig af vejret, var det ikke altid, kaffen var færdig-fermenteret. Derfor lavede jeg alt muligt – fra at plukke kaffe, til at sidde i kooperativet og tage imod grøn kaffe fra omkringliggende plantager, gå små ture i bjergene og gøre udstyr rent. Henad eftermiddagen blev der hentet kaffebær fra andre plantager, som vi selv forarbejdede på farmens vådmølle, hvor pulpen fra kaffebærene fjernes, kaffebønnerne fermenteres og vaskes den efterfølgende dag. Derudover besøgte jeg jævnligt tørmøllen, for at aflevere kaffebønner, der var klar til tørring, og hente kaffeprøver til cupping, som er den måde man sensorisk evaluerer kaffen på.

Hvad brugte du tiden på, når du havde fri?

Jeg havde prøvet at lære lidt spansk hjemmefra, men da jeg ankom til Nicaragua, forstod jeg faktisk ingenting. Jeg brugte derfor rigtig meget tid på at lære spansk på den lokale sprogskole og deltage i sociale aktiviteter med de andre elever. I højsæsonen var arbejdsdagene lange og fridagene næsten ikke-eksisterende. Men når jeg kunne snige nogle fridage ind, rejste jeg gerne lidt rundt i Nicaragua eller besøgte nærliggende attraktioner.

Der sorteres defekter i den færdigtørrede kaffe i tørmøllen. Foto: Maria B. Golebiowska Pedersen

Hvilke forventninger havde du til opholdet, og blev forventningerne indfriet?

Jeg havde bevidst valgt et lille firma, så jeg havde muligheden for at følge produktet fra jord til bord, og derved lære lidt om alle led i produktionen – og lære en masse om kaffe fra passionerede mennesker. Det blev helt bestemt indfriet. Jeg har mødt så mange søde mennesker, som har været gode til at lære fra sig og få mig til at føle mig hjemme.

Fik du andre erfaringer med dig, som du ikke havde forventet?

Jeg fik erhvervet mig en masse tålmodighed - tingene fungerer bare anderledes (og kan til tider gå rigtig langsomt!) i Nicaragua. Derudover indså jeg, at man altså kan mere end man tror, og at alle de redskaber man har fået på universitet, kan bruges til at løse problemer og forbedre produktet i produktionen.

Har du gode råd til andre studerende, som også gerne vil i praktik i udlandet?

Hvis du skal til et ikke-engelsktalende land, så tag eventuelt et intensivt sprogkursus, inden praktikken starter (gerne i praktiklandet). Jeg havde prøvet at forberede mig lidt hjemmefra, bl.a. med forskellige podcasts, men da jeg ankom til Nicaragua, opstod der lidt miskommunikation, fordi jeg ikke var blevet god nok til sproget. Så hvis man skal til Latinamerika, så vil jeg klart anbefale, at man finder en lokal spanskskole og bor hos en værtsfamilie, så man kan få lært noget spansk, inden man starter i praktikken. Men når det så er sagt, så lad dig ikke skræmme af sprogbarrieren – man kommer rigtig langt med fagter – og så lærer man hurtigt sproget, når man er tvunget til at tale det!

Emner