15. juni 2018

ELDORADO projektet var vært for temadag om optimeret madservice til ældre

Temadag om madservice

I de kommende år forventes en stigning i antallet af ældre, der har behov for madservice. Det vil medføre udfordringer og øgede økonomiske omkostninger. ELDORADO-projektet handler om at forebygge underernæring og fremme trivsel hos ældre i eget hjem ved at bidrage til optimering af madservice. ELDORADO-projektet havde 13. juni inviteret udvalgte personer til temadag om optimering af madservice til hjemmeboende ældre. De inviterede deltagere var forskere, praktikere, madaktører og stakeholders, der alle havde erfaring med ældre, måltider og livskvalitet, og de var samlet for at dele viden og erfaring.

Temadagen foregik i Københavns Madhus, hvor deltagerne fik lov at nyde mad fra Københavns Madservice.

Temadagen foregik i Københavns Madhus, hvor deltagerne fik lov at nyde mad fra Københavns Madservice. Foto: Mie Bojer Kanstrup

Temadagen, afholdt i Københavns Madhus, bød på en lang række oplæg, der blandt andet gav indblik i forskning fra ELDORADO-projektet, i projekter om rehabilitering og kvalitetsudvikling i kommuner samt i ensomhedens betydning for måltidsrutiner. Derudover blev der afholdt sessioner med prøvesmagning af kulinarisk optimerede ELDORADO-retter, oplæg om ergonomisk og appetitvækkende emballage til ældres måltider og om brug af Mixed-Reality teknologi, når ældre spiser alene. Der var også mulighed for at få lidt praktisk indblik i forskningens verden ved at bedømme en madduft samt vurdere hvilken pynt, der passede bedst på majssuppe. Programmet gav rig anledning til networking og vidensdeling mellem de 63 indbudte deltagere og oplægsholdere.

Oplægsholderne var fra Københavns Universitet (FOOD og IFRO), Københavns Professionshøjskole, Ældre Sagen samt fra Albertslund, Frederiksberg, Hjørring og Roskilde kommuner. De praktiske sessioner blev afholdt af Herlev-Gentofte Hospital, Københavns Kommune og Aalborg Universitet.

Baggrunden for ELDORADO-projektet er, at mange hjemmeboende ældre er underernærende, selv om de får leveret mad fra kommunen. Det kan bl.a. skyldes, at de ældre ikke spiser tilstrækkeligt af den mad, de får leveret, og dermed øges risikoen for nedsat livskvalitet. ELDORADO-projektet undersøger ældres sensoriske præferencer og måltidspræferencer, og hvordan smags- og lugtesansen ændres med alderen. Der udvikles optimerede måltider ved brug af kulinariske og sensoriske principper, og betydningen af selve spisesituationen i hjemmet vurderes, ligesom der arbejdes med IT-værktøjer til at fremme trivsel hos de ældre. Endvidere vurderes det, hvilken betydning projektets optimeringer og ændringer i madservicen har for økonomi og bæredygtighed.

ELDORADO-projektet er forankret på Institut for Fødevarevidenskab (FOOD) på Københavns Universitet og ledes af professor Wender Bredie. Derudover deltager Københavns Universitet (IFRO), Aalborg Universitet,  Herlev-Gentofte Hospital, Københavns Madhus og en række kommuner og madserviceproducenter. Projektet er støttet af Innovationsfonden.

Læs mere om temadagen og om ELDORADO på projektets hjemmeside.

På sessionen omhandlende kulinarisk optimerede ELDORADO-retter ved ph.d.-studerende Signe L. Okkels, blev der prøvesmagt en optimeret udgave af bagt laks, coleslaw og syltet agurk, der fik mundvandet til at løbe. Foto: Mie Bojer Kanstrup