5. april 2017

Nordic Food Lab udgiver bog om at spise insekter

Ny bog

Hvordan høster man myrer fra en myretue i skoven? Hvordan fungerer handlen med insekter i Thailand? Hvad smager en skovmyre af? Hvorfor giver det god mening at høste dronebilarver, udover at de smager godt? Disse spørgsmål og mange flere kan man få svar på i Nordic Food Labs nye bog ”On Eating Insects – Essays, stories and recipes”, som udkommer på forlaget Phaidon den 1. maj 2017.

bog

”On Eating Insects – Essays, stories and recipes” udkommer på forlaget Phaidon den 1. maj 2017. Bogen, der allerede nu kan forudbestilles via Nordic Food Labs hjemmeside, har forord af Nordic Food Lab-medstifter René Redzepi.

Udgivelsen sætter punktum for en lang rejse, som forfatterne har været på i forbindelse med projektet ”Deliciousness of Insects”, der begyndte i juni 2013 og officielt sluttede i maj 2016. Projektet var støttet af Velux Fonden.

Bogen giver et samlet overblik over vores vej gennem projektet og står nu som en slags monument over det. Der har selvfølgelig også været meget andet output i form af videnskabelige tidsskrifter, præsentationer og foredrag, som hver især beskriver dele af projektet, men bogen kommer hele vejen rundt,” siger leder af Nordic Food Lab og medforfatter til bogen, Michael Bom Frøst.

Bogen indeholder en række essays, hvoraf nogle er videnskabelige, mens andre er mere politiske, og andre igen mere personlige. Man kan læse om forfatternes rejser rundt om i verden for at udforske insekter som en del af fødevaresystemet.

Michael Bom Frøst

Leder af Nordic Food Lab og medforfatter til bogen, Michael Bom Frøst

”Man kan være meget nøgtern omkring det at spise insekter og have en meget klinisk og videnskabelig holdning til emnet. Men at spise er samtidig en del af vores kultur, og hvis man vil vide, hvordan folk bruger insekterne i deres madlavning, gør man det bedst ved at rejse ud og tale med dem, der laver mad med insekter. Dermed udvider man også emnet, så det bliver en større og mere sammenhængende fortælling, der udover insekter som ingrediens i vores måltider også handler om mangfoldighed,” siger Michael Bom Frøst.

At spise insekter er en nydelse

Nordic Food Lab interesserer sig for velsmag, og bruger smagen som argument for, at man skal spise en bestemt ingrediens eller ret – også når det gælder insekter. Det handler med andre ord ikke så meget om insekter i forhold til bæredygtighed eller som en god kilde til proteiner, selvom det også er vigtige emner. Tidligere medlem af Nordic Food Lab Josh Evans beskriver i bogen, hvor meget han nyder at spise friske bilarver (Frit oversat fra bogen, som er på engelsk, red.):

”Jeg brækkede et stykke af bitavlen og med en finger børstede jeg forsigtigt en buttet, hvid larve ud og puttede den i munden. Dens skind brast fint på tungen. Den var glat og fed med en flygtig smag af honningmelon, rå hasselnødder, avocado. En lille sødme dvælede på tungen. Teksturen var forvirrende. Den virkede luksuøs. Jeg spiste en anden, langsomt, mens jeg mærkede solens lys og varme gennem mine lukkede øjenlåg”. 

Leder af Nordic Food Labs kulinariske forskning og udvikling, Roberto Flore, var med på hovedparten af rejserne og står også bag flertallet af opskrifterne i bogen. Og det er ikke altid en let opgave, at skabe retter med insekter, der passer til de nordiske ganer.

Roberto Flore

Leder af Nordic Food Labs kulinariske forskning og udvikling, Roberto Flore

”Det er jo ikke persille eller tomat - en græshoppe smager som en græshoppe, og fordi det nordiske publikum ikke er vant til at spise insekter og dermed har nogen referencer at trække på, skal man arbejde ekstra hårdt for at skabe en ret, som folk kan forstå. Så set med en koks øjne, er det som at åbne en helt ny bog. Derfor er det også utrolig vigtigt at lære af folk, som er vant til at spise insekter, og dem er der trods alt to milliarder af. For dem har insekter ikke så meget med fremtiden at gøre, som de er en del af kulturen og fortiden. Og når andre kulturer deler ud af deres viden, betyder det, at vi får større samlet sum af viden. Så det med at skabe nye retter ud fra andre folkeslags traditioner er også en måde at favne mangfoldighed på,” siger Roberto Flore.

Emner