24. februar 2022

Fredericia Avisen: Ny robot hjælper mejerister med at lave havarti og danbo i Fredericia

Verdens første osterobot har set dagens lys, og hjælper netop nu et dansk mejeri med at kvalitetssikre sine oste. Robotten kan spare mejeristerne tid og penge, og kan også bidrage til en mere bæredygtig produktion på sigt, lyder det fra KU FOOD-forskeren bag opfindelsen, Klavs Martin Sørensen. Sammen med Arla, Miljøministeriet og Mejeribrugets Forsknings Fond har han udviklet robotten, der med sit brug af nærinfrarødt lys skal sikre, at kvalitet og smag på ostene er i top. Derudover kan robotten også bruges til at undersøge forskellige bæredygtige produktionsmetoder.

"Ved at analysere lyset kan vi kortlægge ostens kemiske fingeraftryk – bl.a. dens indhold af eksempelvis fedt, protein og kulhydrat. På den måde kan vi hele tiden se, om ostene lever op til mejeriets standarder for kvalitet i forhold til sikkerhed, tekstur og smag," forklarer Klavs Martin Sørensen, og understreger, at selvom robotten aldrig kan erstatte mejeristerne, vil den blive et uundværligt værktøj for dem.

Læs hele artiklen hos Fredericia Avisen.