KU FOODs mejeriforskning

Værdien af ​​dansk fødevareeksport i 2017 var omkring 119 mia. Kr., hvoraf ca. 18% (19 mia. Kr.) stammer fra eksport af mejeriprodukter. Mælkeproduktionen i Danmark er steget de seneste år og udgør nu 5,5 millioner tons produceret hvert år af godt 3000 mælkeproducenter. Størstedelen af ​​denne mælk (95%) behandles af andelsmejerier, og i øjeblikket er der 54 anlæg i Danmark der fremstiller mejeriprodukter. Mere end 10% af den producerede mælk er økologisk.

Derudover produceres over 10% af verdens fødevareingredienser i Danmark, herunder: protein ingredienser, naturlige farver, specialdesignede bakteriekulturer, enzymer, emulgatorer, stabilisatorer og mange andre typer ingredienser der har det formål at forbedre kvaliteten og holdbarheden af fødevarer. Mange af disse ingredienser finder anvendelse i mejeriprodukter og, en del af disse fremstilles ud fra mælk eller valle, der er et biprodukt fra osteproduktion. Derudover har Danmark en meget veludviklet industri dedikeret til produktionsudstyr og instrumentering til fødevareindustrien, i mange tilfælde med stærkt fokus på mejeribranchen.

Det er således ikke overraskende, at mejeri- og ingrediensindustrien samt udstyrsproducenterne i Danmark kraftigt understøtter den dedikerede uddannelse inden for mejerividenskab og teknologi (en specialisering på kandidatuddannelsen i fødevarevidenskab og teknologi) samt forskning indenfor mejerividenskab. Der er faktisk en meget stærk tradition for dette i Danmark, der går helt tilbage til 1858, da den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole (KVL) blev grundlagt. KVL fusionerede med Københavns Universitet i 2007.

Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet (KU FOOD) udfører både grundlæggende og anvendt forskning med fokus på mælk og mejeriprodukter, og alle fire sektioner inden for afdelingen er involveret i aktive samarbejder med mejeribranchen.

Forskningsfeltet er bredt og har en tydelig tværfaglig tilgang, der spænder fra en grundlæggende molekylær forståelse af råmaterialer og ingredienser til hvordan fremstillingsprocesserne påvirker slutkvaliteten af de færdige mejeriprodukter. Desuden er instituttet meget aktiv indenfor forskning vedrørende mikrobiologi af mælkesyrebakterier og mejerirelateret fermentering samt implementering af procesanalytisk teknologi til bedre processtyring i mejeribranchen.

Hovedområderne for mejeriforskning på KU FOOD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktuel forskning inden for de forskellige hovedområder