Teologi, videnskab og troens liv hos Jesper Rasmussen Brochmand

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Standard

Teologi, videnskab og troens liv hos Jesper Rasmussen Brochmand. / Kjøller-Rasmussen, Jonas.

In: Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke, Vol. 47, No. 3, 11.2020, p. 235-249.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Harvard

Kjøller-Rasmussen, J 2020, 'Teologi, videnskab og troens liv hos Jesper Rasmussen Brochmand', Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke, vol. 47, no. 3, pp. 235-249.

APA

Kjøller-Rasmussen, J. (2020). Teologi, videnskab og troens liv hos Jesper Rasmussen Brochmand. Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke, 47(3), 235-249.

Vancouver

Kjøller-Rasmussen J. Teologi, videnskab og troens liv hos Jesper Rasmussen Brochmand. Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke. 2020 Nov;47(3):235-249.

Author

Kjøller-Rasmussen, Jonas. / Teologi, videnskab og troens liv hos Jesper Rasmussen Brochmand. In: Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke. 2020 ; Vol. 47, No. 3. pp. 235-249.

Bibtex

@article{2207ef851b854b2b956ecbe0cf243213,
title = "Teologi, videnskab og troens liv hos Jesper Rasmussen Brochmand",
abstract = "Denne artikel er et bidrag til forst{\aa}elsen af teologiens v{\ae}sen fra et historisk perspektiv. I beskrivelser af luthersk teologi i det 17. {\aa}rhundrede finder man opfattelser, der peger p{\aa}, at man i den lutherske ortodoksi havde et indsn{\ae}vret fokus p{\aa} den sande, rene l{\ae}re konstrueret gennem en aristotelisk metafysik p{\aa} bekostning af troens liv. Artiklen viser dog, gennem en n{\ae}rl{\ae}sning af udvalgte tekster fra Jesper Rasmussen Brochmands Univers{\ae} Theologi{\ae} Systema og Sabbati Sanctificatio, at man hos en fremtr{\ae}dende repr{\ae}sentant for den lutherske ortodoksi i Danmark finder en forst{\aa}else af teologien, der form{\aa}r at rumme b{\aa}de en teoretisk og en praktisk dimension. Det sker gennem en tredobbelt definition p{\aa} teologien som scientia, sapientia og prudentia, men ikke uden at disse tre gennemg{\aa}r en reorientering, hvor det aristoteliske, videnskabelige begrebsapparat f{\aa}r sin indholdsbestemmelse fra Skriften, ikke det menneskelige intellekt med dets begr{\ae}nsninger. S{\aa}ledes sammenholder Brochmand i teologiens v{\ae}sen b{\aa}de den objektive kundskab om Gud og den indre, affektive tilegnelse af den kundskab, der f{\o}rer til frelse.",
keywords = "Det Teologiske Fakultet, Jesper Rasmussen Brochmand",
author = "Jonas Kj{\o}ller-Rasmussen",
year = "2020",
month = nov,
language = "Dansk",
volume = "47",
pages = "235--249",
journal = "Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke",
issn = "1903-6523",
publisher = "Menighedsfakultetet",
number = "3",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Teologi, videnskab og troens liv hos Jesper Rasmussen Brochmand

AU - Kjøller-Rasmussen, Jonas

PY - 2020/11

Y1 - 2020/11

N2 - Denne artikel er et bidrag til forståelsen af teologiens væsen fra et historisk perspektiv. I beskrivelser af luthersk teologi i det 17. århundrede finder man opfattelser, der peger på, at man i den lutherske ortodoksi havde et indsnævret fokus på den sande, rene lære konstrueret gennem en aristotelisk metafysik på bekostning af troens liv. Artiklen viser dog, gennem en nærlæsning af udvalgte tekster fra Jesper Rasmussen Brochmands Universæ Theologiæ Systema og Sabbati Sanctificatio, at man hos en fremtrædende repræsentant for den lutherske ortodoksi i Danmark finder en forståelse af teologien, der formår at rumme både en teoretisk og en praktisk dimension. Det sker gennem en tredobbelt definition på teologien som scientia, sapientia og prudentia, men ikke uden at disse tre gennemgår en reorientering, hvor det aristoteliske, videnskabelige begrebsapparat får sin indholdsbestemmelse fra Skriften, ikke det menneskelige intellekt med dets begrænsninger. Således sammenholder Brochmand i teologiens væsen både den objektive kundskab om Gud og den indre, affektive tilegnelse af den kundskab, der fører til frelse.

AB - Denne artikel er et bidrag til forståelsen af teologiens væsen fra et historisk perspektiv. I beskrivelser af luthersk teologi i det 17. århundrede finder man opfattelser, der peger på, at man i den lutherske ortodoksi havde et indsnævret fokus på den sande, rene lære konstrueret gennem en aristotelisk metafysik på bekostning af troens liv. Artiklen viser dog, gennem en nærlæsning af udvalgte tekster fra Jesper Rasmussen Brochmands Universæ Theologiæ Systema og Sabbati Sanctificatio, at man hos en fremtrædende repræsentant for den lutherske ortodoksi i Danmark finder en forståelse af teologien, der formår at rumme både en teoretisk og en praktisk dimension. Det sker gennem en tredobbelt definition på teologien som scientia, sapientia og prudentia, men ikke uden at disse tre gennemgår en reorientering, hvor det aristoteliske, videnskabelige begrebsapparat får sin indholdsbestemmelse fra Skriften, ikke det menneskelige intellekt med dets begrænsninger. Således sammenholder Brochmand i teologiens væsen både den objektive kundskab om Gud og den indre, affektive tilegnelse af den kundskab, der fører til frelse.

KW - Det Teologiske Fakultet

KW - Jesper Rasmussen Brochmand

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 47

SP - 235

EP - 249

JO - Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke

JF - Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke

SN - 1903-6523

IS - 3

ER -

ID: 254674294