25. november 2016

Insekterne skal på middagsbordet

mad med insekter

Danmark skal være foregangsland for bæredygtig industriel produktion af insekter til foder og fødevarer. Nyt projekt i Innovationsfonden vil anvende organiske rester og spildprodukter til at opdrætte insekter i industriel skala. I projektet skal man skabe det praktiske fundament for insektfabrikker i Danmark.

Foto: Lene Hundborg Koss

Der er både arbejdspladser, millionomsætning og bæredygtig udnyttelse af organiske restprodukter i nyt projekt, som vil gøre Danmark til foregangsland inden for industriel produktion af insekter til dyrefoder og menneskeføde. Det skal et nyt udviklingsprojekt, som har fået bevilget penge af Innovationsfonden, bane vejen for.

”Målet er at få etableret insektfabrikker. De seneste år er protein fra insekter blevet anerkendt som et realistisk og miljøvenligt supplement til traditionelle proteinkilder til foder og fødevarer. Med den stærkt voksende verdensbefolkning vil der være stigende fokus på udvikling af nye proteinkilder, og her skal Danmark være foregangsland,” siger faglig projektleder Lars-Henrik Lau Heckmann, Teknologisk Institut.

Projektet inVALUABLE vil fokusere på produktion af melorme (en billeart), som blandt andet kan leve af restprodukter fra bagerier og bryggerier. Særligt proteinet i melormene bidrager med en smag af umami til de fødevarer, hvori insekterne indgår.

En national satsning

Innovationsfonden har investeret 19 millioner kr. i projektet, hvor målet er at etablere industriel insektproduktion i Danmark med en årlig omsætning på 200 til 300 millioner kroner og 100 til 200 relaterede job. InVALUABLE udføres af 11 partnere, som omfatter en bred vifte af eksperter, entreprenører og en internationalt førende insektproducent, Proti-Farm R&D fra Holland, der sammen kan medvirke til at virkeliggøre industriel produktion af insekter i Danmark.

Københavns Universitet, Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, indgår i projektet med forskningsgrupper fra tre institutter: Fødevarevidenskab, Plante- og Miljøvidenskab samt , Idræt og Ernæring. KU forventer at bidrage med fundamental viden inden for bl.a. insektsygdomme, human ernæring samt forbrugeradfærd og fødevareudvikling og udfører allerede forskningsaktiviteter inden for insekter som foder og fødevarer.

’Insektdyrlægerne’ kommer på banen

”Når vi arbejder på at få etableret storproduktion af insekter, er det en nødvendighed, at vi kan bestemme sygdomme hos insekterne og hjælpe avlerne med at undgå dem i deres ’mini husdyrhold’, hvor insektsygdomme kan være problematiske for produktionen.  Derfor udvikler vi metoder, så vi kan bliver en form for ’insektdyrlæger’. Umiddelbart er sygdommene ikke farlige for mennesker, men selvfølgelig skal alle sundheds- og fødevaresikkerhedsmæssige aspekter være opfyldt således at insekter er sunde både som føde og foder. Det er det vores forskning kan bidrage til i inVALUABLE,” fortæller professor Jørgen Eilenberg fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab.

Læs den fulde pressemeddelelse på teknologisk.dk